INDUSTRI

– Et samarbeid ingen trodde var mulig

Forsvarsminister Espen Barth Eide gleder seg over et forsvarspolitisk og materielt samarbeid mellom de nordiske landene.

Forsvarsminister Espen Barth Eide sier at det nordiske forsvarssamarbeidet er mer omfattende enn noen kunne drømt om for bare ti år siden.
Forsvarsminister Espen Barth Eide sier at det nordiske forsvarssamarbeidet er mer omfattende enn noen kunne drømt om for bare ti år siden. Bilde: Scanpix
3. sep. 2012 - 17:09

Forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap) sier at det nordiske forsvarssamarbeidet er mer omfattende enn noen kunne drømt om for bare ti år siden.

– Det er et forsvarspolitisk samarbeid og et materielt samarbeid mellom de nordiske land som vi aldri tidligere har sett maken til og som ingen trodde var mulig for bare 10-15 år siden, sier Eide etter at de nordiske forsvars- og utenriksministrene har sittet sammen i Bodø i to dager.

Les også: Svenskene vil ha ubemannet kampfly

Grenseløst

Han legger til at det nesten ikke er grenser for hvor langt de nordiske landene, bestående av medlemsland og ikke-medlemsland av EU og NATO, kan utvikle samarbeidet.

– Vi er blitt svært viktige leverandører til hverandres forsvar. Vi samarbeider om store investeringsprosjekter og vi trener sammen mer enn noen gang. I tillegg deler vi på overvåkingsressurser, som gjør at vi alle vet mer enn vi ville ha visst hver for oss, sier Eide.

Politisk viktig

Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier at dette samarbeidet har stor politisk betydning:

– Det er nyttig for oss som utenriksministre å forstå den materielle betydningen av forsvarssamarbeidet. Det er få land som er så integrert i øvelse og trening som når det kommer til flysamarbeidet mellom Norge, Sverige og Finland. Noen er i NATO og noen i EU. Men når vi finner den måten å trene sammen på, så har det stor politisk betydning, sier Støre.

Les også: Nye kampfly tre ganger så dyre i drift som F-16

Norden i nord

Det ble ikke fattet noen vedtak under ministermøtet i Bodø, men Støre sier at slike møter legger grunnlaget for kommende store beslutninger.

Utenriksministeren sier at hovedutfordringen i nord er økt aktivitet og økt internasjonal deltakelse i et område med stor sårbarhet og et ønske om lavspenning.

– Vår analyse er at med dette utgangspunktet, er Norden vår fordel. Vi er likesinnede land, og vi kan skape en stabil kjerne i det internasjonale samarbeidet i nord. Hvis det er ett sted Norden blir relevant, så er det i nord, sier Støre.

Han legger til at vi tenker ikke likt om alt, men det er få som tenker likere enn oss:

– Og med samsnakkede holdninger inn i internasjonale sammenhenger, vil vi få et større tak om dagsorden, sier utenriksministeren.

Les også: Mens Norge venter på uferdig NH90, får Nederland operativt helikopter

Tillit avgjørende

Eide sier at et den økonomiske krisen har vært et av temaene for ministermøtet.

– Dette har vi hatt en grundig diskusjon om. Og vi er enige om at i en tid da mange må kutte budsjettene, så er det enda mer nyttig å gjøre ting sammen. Det er betydelige gevinster i å tenke og jobbe på tvers av land. Her er den høye graden av tillit mellom de nordiske landene helt avgjørende, og trolig viktigere enn den eventuelle ulempen det er at vi står i henholdsvis NATO eller EU, sier Eide.

Les også:

Sikorsky håper på norsk kontrakt

Dette er Norges nye storselger

Flygende spion veier 16 gram

Forsvaret vil ha nye panservogner til ti milliarder  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.