IKT

Et digitalt Norge

Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
13. des. 2004 - 10:35


Et vell av geografisk informasjon er tilgjengelig for norske borgere på nettet.

På eNorge-konferansen 1.november åpnet ministeren den første versjonen av geonorge.no, som portalen heter. Forbedringer gjøres kontinuerlig.

Tjenesten er beregnet både på profesjonelle brukere i det offentlige og privatpersoner med behov eller interesse for kartdata.

Geoportalen er et bredt samarbeid mellom en rekke nasjonale aktører, fylker og kommuner og bygger på visjonene i stortingsmelding nr. 30 (2002-2003) Norge Digitalt – et felles fundament for verdiskapning.

Geoportalen er første skritt på veien mot å realisere i stortingsmeldingen.

Grunnlaget for den geografiske informasjonen er et grunnkart fra Statens kartverk.

Oppå dette kartet kan legges en lang rekke lag med kartinformasjon fra mange ulike kilder.

Informasjonen hentes i sann tid fra de respektive kildene som sitter på den. Det kan være forurensning, verneverdige områder, geologi, dyrket mark, utbredelse av elg, kulturminner og all annen informasjon som kan knyttes til geografi.

I årene fremover vil svært mange nye temakart bli tilgjengelig i portalen, organisert gjennom Norge digitalt samarbeidet.

– Dette er et området hvor Norge ligger langt fremme, sier fagdirektør i landdivisjonen i Statens kartverk, Kåre Kyrkjeeide. Han har vært hovedprosjektleder for geoportal.

Ingen andre land i Europa har et så bredt nasjonalt samarbeid rundt innsamling og bruk av geografiske data.

Dette omfattende samarbeidet rundt geografiske data vil nå gjøre det vesentlig enklere å etablere en felles nasjonal web-plattform for elektronisk saksgang med koblinger til kartinformasjon.

Geoportal prosjektet er støttet fra Forskningsrådets Høykom program.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.