NETTARKIV

Et akselererende industrilokomotiv

18. okt. 2002 - 14:59

JØRN KNUTSEN

er rådgiver i Beijing

Jorn.Knutsen@ntc.no

@brd1:Mens resten av verdens økonomier fortsatt sliter med å komme seg ut av de siste års hengemyr, har Kina uhindret fortsatt den positive trenden man har sett de siste årene. Hittil i år har landet for alvor markert seg som verdens mest interessante marked, både som investeringsland og produksjonssenter. Verdensindustrien flytter mer og mer av sin produksjon til Kina, noe som ser ut til å medføre at direkte utenlandske investeringer i Kina vil overgå 50 milliarder dollar i 2002, og dermed passere USA.

Mot et globalt toppnivå

Tidligere teknologiske bastioner ser med bekymring på Kinas enorme fremgang, og leter etter måter å demme opp for utviklingen mot at mer og mer av det som tidligere var deres produksjonsindustri nå blir kinesisk. Det teknologiske forspranget mange land har hatt over Kina krymper, og er i mange sektorer nå i ferd med å forsvinne helt. Spesialskip som tidligere var Japan og Koreas forse blir nå kontrahert og produsert i Kina, og Indias frontrolle som programvareutvikler er ikke lenger en selvfølgelighet. Løsningen for disse landene ser ut til å bli nisjeprodukter innen meget spissede industrisegmenter, noe som nå vies mye oppmerksomhet og kapitalressurser.

Studier viser videre at Kina vil utvikle seg mot et globalt toppnivå innen et bredt spekter av teknologisektorer i løpet av dette tiåret, noe som ytterligere vil kreve sterk nisjefokusering i konkurrerende land, da disse ikke har økonomisk styrke til å kappes med Kina på et stort antall områder.

Norske muligheter

Vi som jobber i dette markedet ser at Kinas utvikling også begynner å vekke norsk interesse, både som produksjonsland og marked, ettersom kjøpekraften til den jevne bykineser har tatt seg kraftig opp. Markedet for norske bedrifter ligger i første rekke i storbyene langs Kinas østkyst, fra Guangdong i sør til Liaoning i nord, men flere områder viser potensial. Den norske IKT-industrien har i løpet av det siste året for alvor sett mulighetene Kina, og flere norske bedrifter med sterke nisjeprodukter vurderer nå å etablere seg der.

Siden januar 2001 har Norges Eksportråd i Kina hatt spesiell fokus på IKT, ikke minst fordi daværende nærings- og handelsminister Grete Knudsen opprettet en norsk-kinesisk IKT-arbeidsgruppe for å identifisere markedsmuligheter i samarbeid med sin kinesiske motpart. Denne arbeidsgruppen vil 28. oktober i år rapportere til Blandet Økonomisk Kommisjon, det øverste organ i den regulære dialogen mellom Norge og Kina om bilaterale handels- og økonomiske forhold.

Arbeidsgruppen organiserte en meget handlingsorientert studietur til Norge i september, hvor den øverste ledelse samt forskere fra China Electronics Technology Group Corporation (CETC) deltok. CETC har 53.000 ansatte fordelt på 46 forskningsinstitusjoner innen elektronikksektoren og 27 høyteknologiselskaper. CETC ble opprettet for å dekke behovet for elektronikkrettet FoU for Kinas forsvar, telekommunikasjon, luftfart, finans, energi og transport, intelligente transportsystemer, informasjonssystemer, ID-kort og kommunikasjonsnettverk. CETC besøkte flere norske bedrifter, og i etterkant har det vært god dialog både med Nera ASA og Park Air Systems AS, for å utvikle et fremtidig samarbeid.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.