KLIMA

Erna skal gjøre det bedre på klima enn de rødgrønne

Lover å føre en mer ambisiøs klimapolitikk.

Statsminister Erna Solberg snakket om regjeringens klimapolitikk under Zerokonferansen i Folketeatret i Oslo tirsdag.
Statsminister Erna Solberg snakket om regjeringens klimapolitikk under Zerokonferansen i Folketeatret i Oslo tirsdag. Bilde: NTB scanpix
5. nov. 2013 - 15:49

– Det er selvsagt et spørsmål om offentlige budsjettprioriteringer, men også om å finne de gode løsningene, sa Solberg under Zerokonferansen i Oslo tirsdag.

Solberg mener det er et paradoks at det meste av frakten mellom landets oljebaser sendes med vogntog når de ligger ved kysten.

Hun viser til at basene ligger ved havner, og at sjøtransport kan redusere utslippene med mellom 50 og 70 prosent.

– Likeledes vet vi at mange som sender frakt langs veiene kunne ha brukt bane, men pålitelighet er ofte en årsak til at jernbanen velges bort. Det viser hvor viktig det er å få opp tempo i moderniseringsarbeidet av norsk jernbane, sa hun.

Les også: Sveitsisk storbank vil gjerne hjelpe Erna med Statoil-salg

Klimaforliket

Erna Solberg kom også inn på regjeringens egne løfter om å forsterke klimaforliket sammen med samarbeidspartiene KrF og Venstre.

– Vi går fra ord til handling. Vi skal forsterke klimaforliket – og bringe mer ambisiøse planer til Stortinget, sa Solberg og viste til skattefradrag for enøktiltak, etablering av en grønn skattekommisjon, økt pengebruk fra klima- og energifondet og krav om at alle nye offentlige kjøretøy skal ha lav- eller nullutslippsteknologi.

Daglig leder Marius Holm i Zero håpet Solberg i sin første klimatale som statsminister skulle slå fast at løsningen ligger i lokal og nasjonale tiltak – ikke i håpet om en ny internasjonal klimaavtale og en global pris på CO2. Men Solberg gikk ikke så langt.

– Det er et stort behov for en global pris på CO2. Behovet for en forpliktende internasjonal klimaavtale er mer nødvendig enn noen gang, sa hun og viste til at klimatiltak i vestlige land ikke er tilstrekkelig når noen av verdens hurtigst voksende økonomier befinner seg i Asia og Afrika.

– Men arbeidet for en internasjonal klimaavtale kan ikke stå i veien for nasjonale tiltak, fastslo statsministeren.

Les også: Derfor er det så få ingeniører i topp-politikken

Ny månelanding

Den nye regjeringen er blitt kritisert for ikke å nevne klimaproblemet som en av åtte definerte satsingsområder i regjeringsplattformen.

Og noe av det første den gjorde, var å skrinlegge testsenteret for CO2-fangst og lagring på Mongstad.

– En dårlig, men nødvendig nyhet, sa Solberg.

Hun lovet imidlertid at løftet om å etablere minst ett fullskala demonstrasjonsanlegg for CO2-håndtering innen 2020, står ved lag.

– Da må satsingen på teknologi bli bedre. Vi kan ikke fortsette i samme spor som tidligere. Det kommer også til å være synlig i budsjettet vi legger fram på fredag. Vi må tenke grundig gjennom hvordan vi skal gå videre for å nå målet, sa hun.

Statsministeren understreket også at regnskogsatsingen skal opprettholdes, til tross for varslede budsjettkutt.

– Det er ingen endring i regjeringens vilje til å innfri regnskogsatsingen, men budsjetteringen vil stå i samsvar med pengene som utbetales, sa hun.

Les også: Krever klimatest av nye olje- og gassfelt

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.