KLIMA

Enorme giftverdier i husmaling

Mona Sprenger
15. okt. 2008 - 23:12

BERGEN: – Malingen på denne boligblokken inneholder PCB opp til 500 mg/kg. SFTs grense for farlig avfall er 50 mg/kg. Her kan du se at malingen skaller av, viser forsker ved Norges geologiske undersøkelse (NGU) i Trondheim, Morten Jartun.

Kilder

Det er en vanlig regnværsdag i vestlandshovedstaden.

Et par meter unna boligblokken renner vann ned i en sandfangskum. Den ligger igjen et steinkast unna havnebassenget. Det var prøver fra kummen som tipset Jartun om at det befinner seg en aktiv PCB-kilde like i nærheten.

– Vi har tatt prøver av 68 sandfangskummer langs havnebassenget. Resultatene av prøvene er klare: Det skjer en aktiv spredning av PCB i Bergen, sier Jartun.

Han har nylig tatt sin doktorgrad på aktive forurensningskilder, og da spesielt PCB.

Les også: Sender potensiell miljøgift til utlandet

Nedslående

I 2006 samlet han inn malingsprøver fra bygningsfasader i Bergen fra perioden 1950 – 1980. Alt fra næringsbygg, skoler, kirker til bruer har det blitt tatt prøver av og resultatene er nedslående.

– I Bergen har det blitt brukt veldig mye maling som inneholder PCB. Om lag 30 prosent av byggene vi har tatt prøver av har PCB i ytre fasade. En del av byggene har en konsentrasjon av PCB som ligger over SFTs grense, sier Jartun.



PCB-hovedstad

Han er ikke alene om å mene dette er et problem.

– Bergen er Norges PCB-hovedstad, hvis man skal bruke et slikt uttrykk. Det er ingen andre steder vi har funnet så mye PCB, bortsett fra på Svalbard, sier lagleder og professor ved NGU, Rolf Tore Ottesen.

Qno Lundkvist, aksjonsleder i Miljøoppfølgingsavdelingen i Statens forurensingstilsyn (SFT), mener at PCB i maling er en stor utfordring.

– Det er vanskelig å håndtere mange små kilder, som samlet utgjør mange tonn. Det finnes mange bygg, mange ulike tiltakshavere og det er mange som ikke kjenner regelverket.

Les også: Har du kreftfremkallende lamper?

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Farlig miljøgift

På 60- og 70-tallet ble PCB brukt i en rekke produkter, som elektrisk utstyr, lysarmatur og i bygningsmaterialer som mørtel, isolerglasslim, fugemasse og maling. På 70-tallet begynte de negative helseeffektene å vise seg.

I 1980 ble bruk av stoffene forbudt. Men oppryddingsarbeidet er overveldende: Globalt var det produsert mellom én og to millioner tonn PCB, og bare i Norge ble det innført minst 1140 tonn frem til forbudet.

– All dritt du kan si om en miljøgift, kan du si om PCB. Vi ønsker den dit pepperen gror, sier Qno Lundkvist.

Skader foster

– Det som er så guffent med PCB, er at stoffet har så lang nedbrytningstid. Det kan ligge lenge inaktivt uten å bli nedbrutt. Vi ønsker ikke at PCB skal havne ut i naturen. På et eller annet tidspunkt havner det i deg eller meg. Først og fremst er det skadelig for ungene, sier Lundkvist.

Vi får i oss PCB gjennom sjømat, forteller Jan Alexander, divisjonsdirektør ved Folkehelseinstituttet.

– Det er den viktigste kilden. Stoffet hoper det seg opp i den marine næringskjeden, fra de minste dyrene til opp til de større fiskene. Heldigvis har eksponeringen gått ned etter at ny bruk av PCB ble forbudt i 1980 og all bruk forbudt i 1995, så situasjonen er etter hvert blitt mye bedre enn for 25 år siden. Men fortsatt finnes mye PCB i miljøet, sier han.

Les også: Holmenkollen kan være miljøbombe

Havnebassenget forurenset

Et steinkast unna boligblokken ligger Puddefjordsbrua. En gang var den dekket av hvitmaling, men på 80-tallet ble den sandblåst.

– Jordprøver under brua viste en kjempekonsentrasjon av PCB 25- 30 ganger høyere enn det vi fant andre steder. Vi tok prøver som viste at hvitmalingen var den store synderen. Det er fortsatt høye konsentrasjoner av PCB i det ytre laget av brua, forteller Jartun.

Nye undersøkelser fra indre deler av Byfjorden i Bergen 2007 viser at brunmat av krabbe, torskelever og ål er forurenset med PCB, og alt konsum frarådes.

– Hele det indre havnebassenget er forurenset med PCB og kvikksølv. Dersom det skjer en opprydning, vil det ha en kortvarig effekt, mener Jartun.

Utsatt havneopprydning

– Derfor har også den planlagte havneopprydningen blitt utsatt, forteller Håkon Kryvi hos Fylkesmannen i Hordaland.

Han leder arbeidet med ”Tiltaksplan for Bergen havn”.

– Vi regner med at maling er en av flere hovedkilder til PCB. Den er bokstavelig talt smurt utover. Det gjør opprydningen litt vanskeligere. Vi forsøker nå å finne ut hvordan vi skal gripe det an, sier Kryvi, som mener dette er et nasjonalt problem. Prinsippet om at forurenser skal betale er i hvert fall vanskelig å følge.

– Mange av malingsfabrikkene er lagt ned for lenge siden. Her må det skjæres igjennom. Staten og kommunen må ta regningen. Vi jobber nå med å kvantifisere tilsiget av PCB.

Ubehagelig sannhet

– Dette er en ubehagelig sannhet. Denne miljøgiften har vi spredt utover hele byen og situasjonen er at vi har en aktiv spredning, som vi ennå ikke har full oversikt over, sier Håvard Bjordal, miljøsjef i Bergen kommune.

Han beskriver situasjonen som svært kompleks.

– Ethvert bygg fra denne tidsperioden er en potensiell miljøbombe. Det er et kjempedilemma, og det er umulig å finne ut hvem som har ansvaret for forurensingen, sier miljøsjefen, som mener at en utfordring er deponering av forurenset materiale.

– I dag er det et misforhold mellom mottatt forurenset masse og det som blir produsert. Vi har derfor satt i gang et prosjekt, hvor vi går inn i anleggsområder og rivningstomter for å følge massen, sier miljøsjefen, som kjenner til flere ulovlige tippeplasser som er i bruk.



Ekstremvær vil øke forvitringen

Bergen har heller ikke værgudene på sin side.

Klimaberegninger viser at vi vil få mer nedbør, mer ekstremvær og at det spesielt vil ramme Vestlandet.

– Økt nedbørsmengde og mer ekstremvær vil føre til en større mulighet for spredning fra bymiljøet. Det er ikke lett å stoppe denne forurensingen. Rehabiliteringen kan bli kostbar, men det finnes sikker løsninger, som å kle den inn og på den måten hindre en naturlig forvitring, sier Jartun, som understreker at dette er ikke hans område.

Les også:

PCB-gul

Det er friminutt. Elevene ved Ytre Arna skole spiller fotball og leker i skolegården. Uvitende om at den flassende gulmalingen på skolebygningen inneholder opp til 3032 mg/kg PCB.

– Gulmalingen er stappfull av PCB. Det er ikke så mye i den hvite malingen som er brukt, forteller Jartun.

NGU har i alt tatt 23 malingsprøver av skolen og resultatene viser hvor viktig det er å ta flere prøver av et bygg, mener Jartun.

Også innendørs

Selv om malingen ikke medfører noen helserisiko for elevene ved skolen, mener han at det er viktig å få kartlagt omfanget.

– Det er viktig å beskytte alle skoler og barnehagemiljø. På denne skolen her hadde det også vært aktuelt å ta prøver av innemiljøet, sier han.

Det er NGUs Rolg Tore Ottesen enig i. En fersk undersøkelse av bygninger i 10 norske byer viser at situasjonen innendørs ikke er noe bedre.

– Resultatene er ganske heftige. I over halvparten av husene vi har tatt prøver av fant vi PCB også i malingen innendørs. Det er litt ugreit, sier Ottesen, som mener at dette er noe kanskje Folkehelseinstituttet bør se nærmere på.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.