KLIMA

Enige om nye klimaforhandlinger

IKKE I MÅL TIL JUL: Partene på Stortinget er enige om å gjenoppta forhandlingene etter et møte mellom de parlamentariske lederne i Stortinget tirsdag formiddag. Fra venstre: Lars Peder Brekk (Sp), Inge Ryan (SV), Olav Akselsen (Ap), Dagfinn Høybråten (KrF), Gunnar Kvasheim og Erna Solberg (H).
IKKE I MÅL TIL JUL: Partene på Stortinget er enige om å gjenoppta forhandlingene etter et møte mellom de parlamentariske lederne i Stortinget tirsdag formiddag. Fra venstre: Lars Peder Brekk (Sp), Inge Ryan (SV), Olav Akselsen (Ap), Dagfinn Høybråten (KrF), Gunnar Kvasheim og Erna Solberg (H). Bilde: Heiko Junge/Scanpix
18. des. 2007 - 13:12

Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti og de tre regjeringspartiene ble enige om å gjenoppta forhandlingene etter et møte tirsdag formiddag.

De vil etter alt å dømme ikke bli avsluttet før etter juleferien. Fremskrittspartiet er ikke invitert til å delta.

Utslippskutt

Enigheten om nye forhandlinger kom samtidig med at regjeringen innrømmer at den ikke klarer å gjennomføre sin månelanding på Mongstad.

– CO 2-rensing på Mongstad er et av de 61 punktene opposisjonspartiene har reist overfor regjeringspartiene, så det er klart at det kommer til å bli et tema., sier KrFs parlamentariske leder Dagfinn Høybråten.

De nye forhandlingene vil blant annet dreie seg om utslippsreduksjoner på ulike sektorer og også om budsjettmessige konsekvenser.

Tilfredsstillende svar

Høybråten sier at opposisjonspartiene har fått tilfredsstillende svar på de forutsetningene vi har stilt for å gjenoppta forhandlingene.

– Det betyr at vi kan forhandle om alle deler av klimapolitikken, sier Høybråten.

– Vi har hele tiden arbeidet for at vi skal få et forlik, og vi bør absolutt klare å bli enige om det som er et av vår tids viktigste spørsmål, sier Arbeiderpartiets fungerende parlamentariske leder Olav Akselsen.

– Vi starter forhandlingene og regner med å ta pause i løpet av julen, og så sluttfører vi det på nyåret, sier Høyres parlamentariske leder Erna Solberg.

Mer ambisiøs

Grunnlaget for forhandlingene er regjeringens klimamelding og de 61 kravene fra de tre opposisjonspartiene.

– Forhandlingene vil gå ut på å bygge bru mellom regjeringens klimamelding og opposisjonens 61 klimakrav. Regjeringen har signalisert at den vil gi mer, og vi må også jenke oss. Summen av dette blir forhåpentligvis et klimaforlik, sier Solberg.

– Hvis vi blir enige, blir det endringer i regjeringens klimamelding, slår Høybråten fast.

– Vi har sagt at dersom vi skal bli enige, må vi ha en mer ambisiøs målsetting og en mer offensiv miljøpolitikk enn det regjeringen har lagt opp til, bekrefter Venstres miljøpolitiske talsmann Gunnar Kvassheim.

Tause om tilbud og krav

Partene vil ikke si noe om hvilke tilbud og krav som har vært diskutert tidligere. De er også tause om hvorfor det ble brudd i forhandlingene mellom miljøfraksjonene sist tirsdag.

– Så lenge vi er enige om å forhandle, skal vi ikke dvele så mye ved det som allerede har skjedd, men vi har hele tiden presisert at vi ønsker et bredt klimaforlik på Stortinget, og mener at vi har strukket oss langt for å få det til. Om vi klarer det gjenstår å se, men vi har i alle fall lagt grunnlaget for å samtale om dette, sier Olav Akselsen.

– Det vi har fått beskjed om er at samtalene vil handle om alle deler av klimapolitikken. Det var avgjørende for at vi ville sette oss til forhandlingsbordet. På det grunnlaget er jeg betinget optimist, sier Høybråten.

©NTB

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.