SAMFUNN

Engler på vakt i julen

Ragna Kronstad
20. des. 2004 - 08:00

– Det er viktig at juletrafikken blir avviklet uten forsinkelser. Det er mange som skal hjem til jul, sier ingeniør Beate Isethorp i Jernbaneverket.

Flere kilometer jernbanespor lenger nord, på Berkåk i Sør-Trøndelag sitter ingeniør Inge Grut på driftssentralen til kraftverkene i Orkla. Han overvåker blant annet de tusenvis av literne som renner inn fra Orkla som kommer ut som verdifull strøm fra kraftanlegget Brattset.

På Rikshospitalet derimot er ikke julen forbundet med ekstra stress. Der går det stille for seg julaften, ifølge ingeniør Else Riise. Hun har hovedansvarsvakt i høytiden. Hun trenger ikke å å være fysisk til stede på sykehuset: – Det som forlanges er at jeg skal kunne være på sykehuset innen en time ved behov, sier hun.

I Nittedal i Akershus kan man ikke ta med seg vaktberedskapen hjem. Hos Telenor sitter Geir Anders Varanes hele julen. Han passer blant annet på at skjermene ikke går i svart når sølvguttene synger julen inn. – TV er viktig for mange i julen, sier han.

Isgang og frostrøyk

Hvis gradestokken kryper langt nok ned, vil Inge Grut helt sikkert ringe til gravemaskinføreren like ved Bjørset.

– Hvis inntakstunnelen fryser igjen, vil 50.000-60.000 liter vann i sekundet renne ut i elva istedenfor inn i kraftverket. Da blir det isgang og frostrøyken står, forklarer Grut. Han skal i år ha vakt julaften på driftssentralen på Berkåk, i Sør-Trøndelag. Fra sentralen her overvåkes og fjernstyres 15-20 kraftverk med tilhørende linjenett.

Et av kraftverkene som overvåkes er Brattset-verket. På skjermene foran seg kan Grut fra minutt til minutt følge med på vannstanden foran og bak gitteret i inntakstunnelen. Blir vannstanden foran gitteret høyere enn innenfor, er det fare på fære, og det tyder på at inntakstunnelen er i ferd med å fryse igjen.

Risikerer milliontap

Tid uten vann inn, betyr tapte inntekter for kraftselskapet TrønderEnergi Kraft AS.

– Vi kan tape 20.000 kroner pr time bare på dette ene kraftverket, sier Grut. For å hindre milliontapene har driftssentralen blant annet inngått en avtale med en lokal gravmaskinfører som bruker gravmaskinen til å hakke løs isen. Han har gravmaskinen sin stående fast ved Brattset kraftverk. Når Inge eller en av hans kolleger ringer, er han på plass og hakker løs isen.

– En jul tror jeg han gravde fra lille julaften til over nyttårsaften. Da ga vi ham en stressles og en TV slik at han kunne hvile litt mellom slagene, forteller Grut. Ellers er det brytere som faller ut , kjølevannsystemer som går tett, lager som går varmt og lignende som er problemet. Alt fjernstyres herfra via radio og satelittsignaler eller fiberkabler, forklarer Grut.

Selv om anleggene likeså godt kunne ha blitt styrt fra Oslo, mener Grut det er viktig at de sitter i Berkåk: – Du må kjennskap til de lokale forhold. Dessuten er vi en stabil arbeidsstokk, sier han. Selv har han vært på vakt i Berkåk i 15 år.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.