ENERGI

Energisuksess i utviklingsland

Ole K. Helgesen
21. mars 2006 - 12:46
Vis mer

Så langt er resulytatene gode.

– Vi tar med oss moderne og effektiv teknologi til land med energimangel, sier visepresident i SN Power Invest, Nadia Sood.

Selskapet ble etablert i 2002 av Statkraft og Norfund. Målet er å investere i, utvikle og drive vannkraftprosjekter i utviklingsland.

Hun forteller at selskapet ikke skal gå inn hvor som helst, blant annet skal det ikke investeres i store dammer som innebærer at mange mennesker må flyttes.

– Vi tar vårt sosiale og miljømessige ansvar alvorlig, og utviser stor aktsomhet når vi velger prosjekter, sier Sood som leder en egen avdeling for samfunnsansvar.



Skal bli ledende

– Vi har en visjon om å bli det ledende vannkraftselskapet i voksende markeder, og samtidig bidra til økonomisk vekst og bærekraftig utvikling, sier Sood. Hun legger til at alle prosjektene skal gi god avkastning. – Vi ville aldri gått inn i ulønnsomme prosjekter.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Målet om å bli ledende skal nås ved hjelp av teknisk og finansiell styrke. Selskapet nyter godt av norsk ekspertise innen design og konstruksjon av vannkraftverk, men norske konsulentselskaper må finne seg i å konkurrere på lik linje med andre.



Liten risiko

SN Power Invest har investert i land som India, Sri Lanka, Peru og Chile. Selskapet er også godt i gang med planene om et anlegg i Uganda.

– Er det ikke risikofylt å investere i disse landene med tanke på politisk ustabilitet og korrupsjon?

– Investeringer innbærer alltid en viss risiko, men vi gjør svært grundige analyser og utredninger før vi går inn i et prosjekt, sier Sood.

Selskapet er i ferd med å bygge et kraftverk i Andesfjellene i Chile. Flere faktorer gjør Chile interessant for investeringer. Landet har økende forbruk av elektrisitet, velfungerende kraftmarked og det er et demokrati med velfungerende banksystemer.

– Vi skal være blant de fire største energiprodusentene i Chile innen 2009. Og tidspunktet for å bygge kraftverk i Chile er perfekt, uttalte Bengt Vernmark, direktør i SN Power Invest Latin-Amerika til Dagens Næringsliv i juli 2005.

Utfyller hverandre

Statkraft har erfaring innenfor planlegging og drift av vannkraftverk i Norge og Asia.

Norfund er opprettet av Stortinget for å jobbe med å skape økonomisk vekst i utviklingsland gjennom å investere i private selskaper og fond. Norfund har overført en tredel av hele sin kapitalbase til SN Power.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.