KRAFT

– Energibehovet vil kreve atomkraft

Truls Tunmo
18. mai 2007 - 07:35

Klimautfordringene er store, og etterspørselen etter energi vil mangedobles i løpet av dette århundret.

– Etterspørselen vil øke med flere hundre prosent. Det er vanskelig å se en realistisk løsning på disse to problemene på sikt uten betydelig bidrag fra atomkraft. Etterspørselsveksten på energi er formidabel, sier Steinar Bysveen.



Godt sikkerhetsnivå

Han mener at sikkerhetsnivået på dagens og morgendagens atomkraftanlegg er meget godt.

– Dette gjelder også for lagringsløsningene for avfall. Vi må likevel ha den nødvendige respekten for konsekvensene av en eventuell atomkraftulykke, poengterer EBL-direktøren.



Langt igjen

Imidlertid har Norge langt igjen til eventuell etablering av atomkraftverk, til tross for betydelige thoriumsreserver, ifølge Bysveen.

– Dette kan bli et viktig element i fremtidig energiforsyning, og derfor mener jeg det er riktig å satse på teknologiutvikling også på dette området. Før vi kommer så langt at vi kan realisere et atomkraftverk på norsk jord, har vi utfordringer som må overvinnes. Han nevner teknologiutvikling og kompetanse, lovgivning, myndighetskompetanse og aksept hos folk flest.

– Det vil nødvendigvis ta tid, og det er med andre ord et stykke å gå for et land som er skeptisk selv til vannkraft, sier Bysveen.



Positive holdninger

Han konstaterer at holdningene til atomkraft i verden generelt er blitt mer positive.

– Årsaken er klimaendringene og verdens behov for energi. De land som allerede har atomkraft er mer positive enn de land som ikke har slik erfaring, sier Steinar Bysveen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.