Endelig videoovervåking

SIKRING: Nesten 14.000 m3 sprøytebetong ble brukt for å sikre Oslofjordtunnelen.
SIKRING: Nesten 14.000 m3 sprøytebetong ble brukt for å sikre Oslofjordtunnelen. Bilde: Gaute Christensen, Statens Vegvesen
Leif Haaland
21. jan. 2004 - 14:31

Nyheten gleder brann- og redningstjenesten, som har krevd slikt utstyr siden tunnelen var under bygging.

- Det er bra EU slår i bordet og vil innføre videoovervåking. Nå bør vi ikke diskutere dispensasjoner, men sette i gang og montere utstyret. Jeg tror nå at det endelig kommer videoovervåking i Oslofjordtunnelen, sier brannsjef Terje Rosèn i Søndre Follo brann- og redningsvesen.

Han kjempet en hard kamp for å få overvåkingsutstyr allerede mens denne tunnelen ble bygget. Utgangspunktet hans var sikkerheten i forbindelse med brannsituasjoner.

EU-kravet har ingenting med den senere tids ulykke og problem med usikkert fjell i tunnelen å gjøre.

Styret i tunnelselskapet skal ha møte i begynnelsen av februar og styreformann Ragnar Kristoffersen vil da foreslå at Oslofjordtunnelen a/s forskutterer/finansierer utgiftene til videoovervåking. Dette kom fram i et møte mellom styreformann Ragnar Kristoffersen og vegdirektør Olav Søfteland.

Vi må vite

- Skal brannvesenet kunne gjøre en innsats i denne tunnelen, må jeg vite hva jeg sender mannskapene inn i! Er det røykfritt rundt brannen, kan vi sende inn slokkemannskaper, men jeg vil ikke sende dem inn for å se hva som foregår. Det vil se på video på forhånd. Mannskapenes trygghet kan vi ikke gamble med, påpeker Rosèn.

- Vi skal også styre ventilasjonen. Jeg tør ikke endre ventilasjonshastigheten der nede uten at jeg vet konsekvensen av det. Gjør jeg noe galt, kan det føre til at jeg tar livet av en hel masse trafikanter som kanskje står i kø på på Hurumsiden. Derfor er brannvesenets mulighet til å gjøre en fornuftig innsats veldig liten før vi får videoovervåking.

Enkel overvåking

Et videokamera vil registrere brann eller røykutvikling og låse seg på området. Så går det automatisk et signal til vegtrafikksentralen.

Rosèn innrømmer at Vegdirektoratet har mange gode prosjekter å bruke penger på. Dessuten skjer det få ulykker i norske tunneler. Men samtidig fastholder han at videoovervåking er helt nødvendig for sikkerheten i tilfelle brann.

Oppstår det brann på størrelse med en personbilbrann i en tunnel som er dimensjonert for slik brann, er det ikke noe problem.

Ifølge brannsjefen er det imidlertid ingen i landet som har visst konsekvensene av en lastebilbrann.

Tester i Runehammertunnelen ved Ålesund viste at det er nesten umulig å takle slike branner.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.