PRODUKSJON

En vanskelig kombinasjon

1. mars 2001 - 12:04

Den norske produsenten Håg har lykkes på det internasjonale markedet med kontorstoler som er litt annerledes. Men det spesielle designet var tidligere til hinder for automatisering av produksjonen. Først de siste årene har bedriften våget å satse tungt på industrialisering – det vil si automatisering og strukturering av varestrømmen. Årsaken er at automatiseringsutstyret er blitt bedre.

Rigide automatiseringsløsninger kan i noen tilfeller bli en tvangstrøye for produktutviklingen. – Vårt dilemma er å utvikle egenartede produkter som samtidig skal la seg automatisere produksjonsmessig. Vi må også kunne stille om raskt etter kundens behov. Fleksibilitet er stikkordet, sier Arne Horten, sjef for Hågs industrialiseringsavdeling.

Mye småordrer

1200 stoler om dagen ruller ut fra fabrikken på Røros. Målet er at produksjonskapasiteten skal øke til 1800 stoler per dag. Produksjonen er kundeordrestyrt og flytorientert etter just-in–time prinsippet. Varelageret skal holdes på et minimum. Selv om Håg fra tid til annen får kjempebestillinger på flere tusen stoler, er gjennomsnittsordren på bare tre stoler. En høy industrialiseringsgrad er derfor nødvendig for at stolproduksjonen skal være effektiv og økonomisk.

Den første roboten ble kjøpt inn i allerede i 1986. Bedriften har fire sveiseroboter og en robot som håndterer deler i forbindelse med en presse. Men det største industrialiseringsløftet har skjedd i løpet av de to siste årene.

Sterkere industrialisering

– Automatiseringsutstyret på markedet er bedre, billigere og mer fleksibelt enn før. Det gjør oss i stand til å industrialisere sterkere. Men fordi vi ønsker å lage annerledes produkter, vil vi aldri automatisere 100 prosent, forteller Horten.

Sommeren 1999 ble en automatisert monterings- og pakkelinje installert for kontorstolene Credo og H05, som er de største volumproduktene. I fjor installerte bedriften en ABB-robot som sliper riller i metallfoten til de samme kontorstolene.

Nylig tok bedriften i bruk to maskinsynsystemer – såkalte vision-systemer– fra Beijer Electronics. Et kamera kontrollerer om alle deler er montert og på rett plass i understellene. Formålet er å få ned antall reklamasjoner.

Produksjonsautomat

Den siste ervervelsen er en rundborsdautomat for stolenes løfterør. Automaten, som kjøres i gang i disse dager, skal spare tre årsverk manuelt arbeid.

Tidligere ble komplette robotceller kjøpt fra leverandørene. Denne gangen setter bedriftens folk selv sammen produksjonsautomaten av innkjøpte komponenter.

– Ved å gjøre det selv kan vi bygge opp vår egen kompetanse og bli mindre sårbare om produksjonen stopper på grunn av feil på utstyret. Dessuten kan vi lære hvor stor del av neste robotprosjekt vi kan klare selv, sier elektroingeniør Roar Gildset.

Det neste prosjektet starter allerede i vår. Monteringen av setebeslag til kontorstolen H05 skal helautomatiseres. Hele 20 deler inngår i enheten. I dag gjør seks personer arbeidet manuelt. – Det blir et avansert anlegg. Vi har ikke helt klart for oss hvordan vi skal løse oppgaven ennå, sier Gildset.

Den nye monteringslinjen skal være klar om halvannet år.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.