SAMFUNN

En suveren regelbok

1. des. 2000 - 15:39

Som en støtte til dem som arbeider med teknikk og naturfag, har Universitetsforlaget kommet med tredje utgave av sitt oppslagsverk for fysiske størrelser og enheter. Forfatterne Otto Øgrim og Bjørn Ebbe ønsker å gi lærere, ingeniører, forskere og andre interesserte en oversikt over de regler som gjelder for standardisert bruk av fysiske størrelser og enheter og deres symboler.

Definisjoner og symboler for fysiske størrelser og enheter er fastsatt i internasjonale standarder og bygger på det metriske systemet. De blir oversatt og utgitt som nasjonale standarder i de fleste land.

Fra lokalt til internasjonalt

Før det metriske systemet ble utviklet i Frankrike på slutten av 1700-tallet, eksisterte et virvar av målesystemer som varierte fra land til land. Enhetene hadde ofte utgangspunkt i lokale forhold, som lengden på fyrstens fot eller lengden av en sten i byporten. Internasjonal handel og vitenskap over landegrensene gjorde det nødvendig med et felles målesystem.

Metersystemet ble etter hvert bygget opp og innført i en rekke land. I 1960 ble Det internasjonale system for enheter, SI, innført. SI er basert på syv grunnenheter, og det er dette enhetssystemet boken bygger på.

Oppslagsverk

Boken gir en komplett oversikt over størrelser og enheter fra fysikkens verden. Navn og symboler fra alle områder er inkludert. Ikke bare enheter fra fysikken forklares, men også en del matematiske tegn og symboler som man er avhengig av for å gjøre beregninger i fysikken. Boken fungerer som et oppslagsverk som er oversiktlig og greit – både på grunn av kapittelinndeling og typer.

Forfatterne åpner boken med en oversikt over de vanligste enheter, konstanter og matematiske tegn og symboler, samt generelle termer. Videre kommer størrelseslister for de ulike områdene innen fysikk (mekanikk, varme, periodiske fenomener og akustikk, optisk stråling, molekylfysikk, atom- og kjernefysikk, elektrisitet, vekselstrøm). I tillegg inneholder boken omregningsfaktorer fra britiske enheter og fra andre eldre, tekniske enheter, og et avsnitt om sammenhengen mellom elektromagnetiske størrelser. Boken avsluttes med enheter, prefikser og størrelser, samt engelsk–norsk ordliste.

Fysikk involverer alle områder i naturvitenskapen, og boken bør derfor være et selvsagt innhold i ingeniørens bokhylle.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.