KLIMA

En halv million skjermer i søpla i fjor

Stadig høyere krav til bilde- og lydkvalitet gjør at vi bytter ut TV-en langt oftere enn før. Det gir også store mengder potensielt farlig el-avfall.
Stadig høyere krav til bilde- og lydkvalitet gjør at vi bytter ut TV-en langt oftere enn før. Det gir også store mengder potensielt farlig el-avfall. Bilde: Odd Richard Valmot
Stein Jarle Olsen
6. apr. 2010 - 12:24
Vis mer

I fjor kastet nordmenn over 507.000 TV- og dataskjermer, melder Elretur.

Fjell

Det er over dobbelt så mye som i år 2000, selv om det var mindre enn i 2008.

– På avfallsmottakene er det små fjell av TVer og monitorer. Etter at flatskjermene ble allemannseie har det blitt like vanlig å bytte TV som å bytte bukser. Før kunne vi ha TV-en i ti år. Nå, med nye krav til lyd- og bildekvalitet og ikke minst størrelse, bytter vi mye oftere. Det økte forbruket skaper selvsagt større miljøproblemer, sier Stig Ervik, administrerende direktør i Elretur, i en pressemelding.

Glass

I 2009 ble over 5000 tonn miljøfarlig glass, og miljøgifter som plukket ut og behandlet fra TVer og monitorer.

Totalt var mengden skjermer på rundt 12.000 tonn, 783 tonn mindre enn i 2008.

– 2009 er nok unntaket. Mengdene vil nok øke i 2010. Derfor må disse produktene, som utgjør nesten 20 prosent av totalmengden vi samler inn, håndteres. Av de 62.000 tonn elektrisk avfall som samles inn blir over 90 prosent gjenvunnet. En liten andel går faktisk til ombruk, mens 80 prosent av materialene blir gjenvunnet og 10 prosent blir brukt til energi. Materialene blir verdifulle råvarer som kan brukes på nytt, og energien varme og strøm, sier Ervik.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.