INDUSTRI

Elkem-sjefen: Har lett etter en partner som gjør oss til en totalleverandør

Helge Aasen tror på synergieffekter med Rec.

VISUELL KONTROLL: Hvert ferdigproduserte panel med 60 celler blir kontrollert visuelt og kontrollmålt for å sjekke at effekten er som oppgitt og garantert.
VISUELL KONTROLL: Hvert ferdigproduserte panel med 60 celler blir kontrollert visuelt og kontrollmålt for å sjekke at effekten er som oppgitt og garantert. Bilde: Tore Stensvold
Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
24. nov. 2014 - 17:05

Ifølge administrerende direktør Helge Aasen i Elkem har selskapet sett etter en partner som gjør Elkem til en totalleverandør.

Jaktet på partner

Elkem produserer blant annet silisium for solceller. REC i Singapore står allerede på kundelisten til fabrikken til Elkem Solar i Kristiansand, som ble gjenåpnet i januar i år.

På grunn av pressete priser, spesielt fra Kina, ble Elkem Solar stengt i 2011, bare to år etter oppstart. Nå er markedet i bedring. De kinesiske eierne av Elkem, Bluestar, har langsiktige planer.

– Vi har vært på jakt etter en partner som gjør at vi kan levere integrerte løsninger, sier Helge Aasen til Teknisk Ukeblad.

Han er svært fornøyd med at det ble REC. De to selskapene har til dels felles fortid.

Les også: Hydro gjemmer high-tech-fabrikk i 60 år gammelt bygg

Kultur og filosofi

Elkem hadde i 2005 20 prosent eierandel i REC. Orkla var tungt inne på eiersiden i begge selskaper. Teknologien, mennesker og materialkunnskapen har vandret mellom selskapene.

Det har til dels sikret felles kultur og forretningsfilosofi. Det skal ha vært av de avgjørende faktorer for at Elkem og Bluestar ble valgt.

En av dem som har flyttet imellom, er Ole Enger, som nå er styreleder i REC Solar. Han har fartstid både fra Elkem, Orkla og REC. Som styreleder i REC Solar har han siden i fjor jobbet med å finne en solid industriell partner.

I fjor ble REC (Renewable Energy Corporation ASA) splittet. Silisiumproduksjonen i USA ble skilt ut som eget selskap, REC Silicon.

Solcelleskiver (wafere), samstilling til paneler og salg av hele systemer, ble igjen i REC Solar. Hovedkontoret er i Oslo, men all produksjonsaktivitet ligger i Singapore.

Enger sa på en pressekonferanse at lik forretningsfilosofi og bedriftskultur sammen med Elkem-eiernes langsiktighet vil være best for REC Solar i framtida.

Les også: I 2007 skulle de legges ned. Nå tjener de penger på forskningen

Ole Enger kjenner både Elkem og REC godt og sier at filosofi og bedriftskultur er temmelig lik.
Ole Enger kjenner både Elkem og REC godt og sier at filosofi og bedriftskultur er temmelig lik.

Langsiktig

Helge Aasen er enig i at Bluestar har et langsiktig perspektiv.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Det har sine fordeler å ha eiere som ikke er børsnotert. Vi slipper fokuset på kvartalsresultater på bekostning av langsiktighet, men det er absolutt resultatorienterte eiere, sier Aasen.

Han er enig med Enger i at det er likhet i bedriftskultur med fokus på kostnadseffektiv drift, kvalitet og innovative løsninger.

– Vi er begge opptatt av kontinuerlige forbedringer. Jeg er sikker på at vi kan tilføre hverandre noe både på kompetanse og på forskning og utvikling, sier Aasen.

Piler

Både Aasen og Enger sier at det er kapitalkrevende å skulle henge med i markedet framover.

Den nye konstellasjonen skal være godt posisjonert for å ta andeler i et marked som ifølge Enger vokser med 20 prosent i året. Elektrisitet – og spesielt fra fornybarkilder – øker sin andel av energimiksen. Alle piler peker oppover.

– Framtidsutsiktene er gode. Kinesiske selskaper står for 70 prosent av produksjonen inne PV-markedet (photovoltaic) og Asia etterspør mer og mer. Det er mange utfordringer, teknisk og markedsmessig, sier Enger og mener derfor at salget til Elkem Bluestar er den beste løsningen.

Les også: Her vil de bygge Europas største solkraftverk

Logikk?

Helge Aasen smiler når vi spør om logikken i at REC skilte ut silisiumproduksjonen i fjor, og nå lar seg kjøpes opp av en silisiumprodusent. Noe svar har han imidlertid ikke.

Fabrikken i Singapore er ikke bundet til å kjøpe silisium fra Elkem.

– Markedet for silisium er åpent. Vi selger til dem som vil kjøpe, og vi har solgt til REC Solar siden vi startet opp produksjonen igjen i Kristiansand, sier Aasen, som ikke vil si hvor stor del av produksjonen som går til Singapore.

REC Solar kjøper også silisium fra REC Silicons fabrikker i USA.

Eierbytte

Elkem var eid av Orkla ASA frem til januar 2011, da selskapet ble solgt til kinesiske Bluestar. Orkla var også storeier i REC fram til splittelsen i fjor.

Fabrikken til Elkem i Kristiansand produserer såkalt superreint silisium. Ved hjelp av en egenutviklet metallurgisk prosess bruker Elkem Solar mye mindre elektrisk energi enn det som har vært vanlig for tilsvarende produksjon.

Ole Enger var adm. dir i Elkem 1992-2006, deretter konserndirektør med ansvar for spesialmaterialer i Orkla. I 2009 ble han adm.dir. i REC fram til splittelsen i 2013, da han ble styreleder i REC Solar.

Et enstemmig styre anbefaler salg av REC Solar til Elkem Bluestar. Prisen er ca. 4,3 milliarder kroner. Avtalen er avhengig av godkjenning fra myndighetene i Singapore og Kina. Etter planen kan overtakelsen finne sted i andre kvartal 2015.

Les også:

Velger solceller fremfor solfangere i nytt prestisjeprosjekt

Tirsdag åpner det som blir Norges største solcelleanlegg

Tror RFID virkelig tar av i 2015  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.