KARRIERE

– Elevene skal inn på Harvard

De planlagte realfagsgymnasene skal forberede elevene på studier ved verdens ypperste teknologiuniversiteter.

16. apr. 2012 - 16:16

Roger Elstad, mannen som vil etablere Norges Realfagsgymnas (NRG) etter modell fra Norges Toppidrettsgymnas, har store ambisjoner for det faglige nivået ved gymnasene.

LES OGSÅ: Full støtte til realfagsgymnas 

De syv beste

– Vi ønsker å etablere rendyrkede teknologigymnas i de største byene for elever med en genuin interesse for realfag. Vi vil gi dem en kvalitetsutdanning som gjør det mulig å komme inn på verdens beste universiteter innen naturvitenskap og matematikk, sier Elstad til Teknisk Ukeblad.

– Hvilke universiteter sikter du til?

– Jeg støtter meg til den internasjonale rankingen av ”World Universities in Natural Sciences and Mathematics – 2011” (Shanghai-rankingen, red.anm.). De syv best rankede skiller seg ut og er vårt mål, sier han.

Disse syv universitetene er i synkende rekkefølge Harvard University, University of California, Berkeley, Princeton University, California Institute of Technology, University of Cambridge, Stanford University og Massachusetts Institute of Technology (MIT).

LES OGSÅ: Vil ha statlige eliteskoler for realfag 

Article1200_Image1927.jpg

NTNU ikke nok

Roger Elstad sier det slik:

– Å komme inn på NTNU er ikke et mål i seg selv. Her teller kun poeng. For å komme inn på de beste universitetene i USA må kandidatene gjennom svært vanskelige og krevende intervjuer og essayskriving innen ulike temaer - alt på engelsk. I tillegg til fordypning i realfagene er det blant annet dette NRG vil forberede avgangselevene på, sier Elstad.

Han understreker at gymnasene ikke er planlagt å konkurrere med elevvolumet til offentlige videregående skoler.

– I stedet vil det være et supplement som skal heve kvaliteten på fremtidige norske ingeniører og teknologer, sier Elstad.

Han søker i disse dager etter lærere til det planlagte gymnaset i Bærum. Planene har fått støtte fra den politiske høyresiden, men ikke fra SV og Arbeiderpartiet.

Mye tyder også på at søknaden ikke går gjennom i Utdanningsdirektoratet.

LES OGSÅ: Lanserer matteleksikon 

Realismen i planene

Gudrun Lægreid, kommunikasjonsrådgiver i direktoratet, sier at en søknaden vil bli behandlet og et svar vil bli gitt innen 1. april innen 2013, altså om et snaut år.

– Utdanningsdirektoratet har ikke begynt å vurdere søknadene som har kommet inn, så det er for tidlig å svare på om søknadene oppfyller vilkårene i privatskoleloven § 2-1, sier hun.

Hun fortsetter slik:

– Skolen har søkt om godkjenning som anerkjent pedagogisk retning. Utdanningsdirektoratet må vurdere om skolen oppfyller dette grunnlaget. Vi kan ikke kommentere realismen i planene før denne vurderingen er gjort, sier Lægreid.



LES OGSÅ: Vil etablere realfagsgymnas

Nivået er høyest i utlandet

Skolelys gjør det ikke best

Høy IQ gir deg ikke topplederjobber 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.