NATURVITENSKAP

Elektronikk redder tekstil

HJERTEGOD: Polar Heart Bra har innebygde sensorer som registrerer hjerterytmen. Dette er et av få plagg med innebygd elektronikk som er på markedet.
HJERTEGOD: Polar Heart Bra har innebygde sensorer som registrerer hjerterytmen. Dette er et av få plagg med innebygd elektronikk som er på markedet.
Atle Abelsen
24. juni 2005 - 11:40

Forsker Hilde Færevik ved Sintef mener høyteknologi kan redde en gammel bransje.

– Norsk tekstilindustri bør samarbeide med miljøer som utvikler elektronikkbaserte produkter. Klær med smarte funksjoner og sensorer er et område som kommer til å vokse sterkt i årene framover, tror hun.

Færevik deltok på den store konferansen Techtextil and Avantex 2005 i Frankfurt sammen med et 30-tall norske tekstilprodusenter. Inntrykket hennes er at den europeiske tekstilindustrien kommer til å satse for fullt på elektronikk i klær.

Sensor

På den store NANOMAT-Birkeland-konferansen i Trondheim nylig dokumenterte Færevik hvordan norsk tekstilindustri er halvert det siste tiåret, og trenden er den samme i EU.

– Når vi er så sterke nasjonalt på områder som sensor- og materialteknologi, bør tekstilprodusentene utnytte dette, mener Færevik.

Nye materialer

Bransjesjef Tor Erik Haanes-Larsen i TBL Teko bekrefter den negative trenden. Han understreker at industrien i første rekke ser på mulighetene som ligger i nye materialer, og er ikke så opptatt av elektronikk ennå.

– Vi sender hver måned ut 1–2 nyhetsbrev til våre medlemsbedrifter, der vi informerer om nye materialer, produksjonsmetoder og andre forskningsframskritt.

Åpen for elektronikk

Haanes-Larsen mener flere produsenter allerede tar i bruk nye materialer, men elektronikk i klærne er ikke aktuelt – ennå.

– Om Færevik eller andre fra elektronikkmiljøet vil ta kontakt for å diskutere mulighetene, er de velkomne, sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.