INDUSTRI

Ekteparet Moser får nobelprisen i medisin

For sin forskning på gridceller i hjernen.

Edvard og May-Britt Moser ved Norwegian Brain Centre på NTNU får nobelprisen i medisin sammen med John O'Keefe.
Edvard og May-Britt Moser ved Norwegian Brain Centre på NTNU får nobelprisen i medisin sammen med John O'Keefe. Bilde: Stein Jarle Olsen
6. okt. 2014 - 12:07

Det norske ekteparet May-Britt og Edvard Moser er tildelt årets nobelpris i medisin sammen med amerikanskbritiske John O'Keefe.

Gridceller

Ekteparet Moser er begge psykologprofessorer ved NTNU, hvor de leder hvert sitt institutt.

– Årets nobelprisvinnere har oppdaget et posisjoneringssystem, en slags «indre GPS» i hjernen, som gjør det mulig å orientere seg. Deres arbeid viser hvordan hjerneceller utfører avanserte intellektuelle prosesser, heter det i begrunnelsen.

John O'Keefe oppdaget den første delen av dette systemet i 1971. I 2005 fant det norske ekteparet nok en bit av puslespillet, da de fant ut at celler i hjernen danner et koordinatsystem som bidrar til hjernens retningssans og romforståelse. Disse cellene er siden kalt gridceller.

– Funnene til John O'Keefe, May-Britt Moser og Edvard Moser har løst et problem som har forundret filosofer og vitenskapsfolk i flere århundrer, nemlig hvordan hjernen danner et kart over området rundt oss, skriver Det svenske nobelinstituttet videre.

– Dette er ikke overraskende. May-Britt og Edvard Moser er likevel tidlig i sin karriere til å bli tildelt denne fremste, vitenskapelige utmerkelsen. Dette er svært inspirerende for oss alle. Deres virksomhet er også helt i tråd med NTNUs visjon «Kunnskap for en bedre verden», sier rektor Gunnar Bovim i en kommentar.

TUs redaktør: Den største takken bør gå til Fred Kavli

Låste seg inne

Nobelprisvinner May-Britt Moser låste seg inne på kontoret og begynte å gråte da Det svenske nobelinstituttet ringte.

Da telefonen fra Det svenske nobelinstituttet kom, vurderte Moser å ikke ta telefonen.

– Jeg tenkte hmm, det nummeret kjenner jeg ikke igjen. Hvem er det? Og så hørte jeg at det var Göran K. Hansson (svensk nobelsekretær) og tenkte «help!», sier Moser.

Så låste hun seg inne på kontoret og begynte å gråte, forteller hun til nyhetsbyrået TT.

Hun bedyrer at ekteparet ikke har sittet og ventet i spenning ved tidligere nobelprisutdelinger i medisin.

– Å få en slik pris og vise verden hva vi holder på med, er fantastisk. Det er så stort, og vi er så takknemlige, sier hun.

Visste ingenting

Edvard Moser satt på flyet og ante ingenting da årets vinnere av nobelprisen i medisin ble kunngjort. Da han landet i München, hadde han «et utall tapte anrop» på mobilen.

– Dette er helt fantastisk. Det er en enorm anerkjennelse for det arbeidet vi gjør, sier Moser til NTB.

Han er på reise til München i Tyskland og var på flyet da nyheten ble kunngjort mandag formiddag.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Jeg visste ingenting. Da jeg gikk av flyet, sto det en representant for flyplassen der med en bukett blomster og sa: Gratulerer med prisen. Hvilken pris, spurte jeg, forteller Moser.

Vanskelig å fatte

Da han sjekket mobilen sin, var det 150 eposter, 60 tekstmeldinger og et utall tapte anrop.

Et av anropene var fra Det svenske nobelinstituttet. Da begynte nyheten å synke inn. Selv da han fikk kontakt med Nobelinstituttet og ble gratulert som prisvinner, var det vanskelig å fatte.

– Det var helt blåst ut av mitt hode at det kunne være slik, sier Moser.

– Dette er helt fantastisk. Det er fantastisk for oss, men også for laben, norsk hjerneforskning og for norsk vitenskap i det hele tatt. Dette er resultatet av 20 års arbeid, sier professoren.

Ettertraktede

TU intervjuet forskerne i 2011, da de blant annet snakket om hvordan de stadig får jobbtilbud blant annet fra toppuniversiteter i USA og Europa, men har valgt å bli i Trondheim.

Siden har de fått nye fasiiliteter i form av Norwegian Brain Centre, som åpnet ved NTNU i 2012.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.