ARBEIDSLIV

Ekstra matte for de flinke

19. sep. 2002 - 07:56

Initiativtakerne håper skolen blir overflødig, men frykter det går som med de private idretts- og musikkskolene.

Realfagskolen tilbyr kveldskurs for elever i den videregående skolen to timer i uken, fordelt på ti uker i høstsemesteret og 15 uker i vårsemesteret.

Sammen med kollegene Pål Lauritzen som underviser i matematikke ved Handelshøyskolen BI og Morten Opsahl som underviser i biologi ved Fagerborg Videregående skole har matematikeren Per Berg tatt initiativet til stilftelsen Realfagskolen. Etter et forsiktig pilotprosjekt i fjor vår har de tre nå klart å overbevise finansielt og faglig sterke aktører om behovet for et skippertak for matematikken.

- Elevene kan for lite når de begynner i den videregeående skolen. Kunnskapen henger som løse fragmenter i lutfen, de mangler et grunnlag for å forstå helheten og sammenghene, sier Berg. Han understreker at målet er forberede de flinke og interesserte elevene bedre til studietilværelsen, realfagskolen skal ikke være nødhjelp til dumpekandidater.

Samarbeidspartnerne, finansielt men også til en viss grad faglig, er Sintef, DnV, Statoil, ABB og Telenor. Til sammen har disse skutt inn en egenkapital på en kvart million kroner, pluss litt som kan brukes til å utvikle og trykke undervisningsmateriell. Berg forteller at de har vurdert risikoen for kritikk.

- Da vi hang opp plakatene våre i fjor, fikk vi alle typer reaksjoner fra entusiasme til at vi ble nektet å henge dem opp.

De tre inititiativtakerne frykter at det vil gå med deres realfagskole som det har gått med musikk og idrett.

- Innen musikk og idrett er private skoler akseptert. De offentlige skolene klarer rett og slett ikke gi gode nok tilbud til de som er både flinke og interesserte og som har ambisjoner. De som tok realartium for 25 år siden var godt rustet til å begynne på NTH bare de hadde ståkarakter. I dag ser vi flere som har karakteren 6 og full fordypning gjennom alle tre årene på videregående skole, som likevel stryker i matte på førsteåret ved NTNU. Vi håper jo å bli overflødige, sier Berg.

Det faglige innholdet er kvalitetssikret av Sintef, UiO og NTNU. Så langt tilbys kurs i Oslo, Sarpsborg, Trondheim og Hamar. Bergen og Stavanger er på trappene, kanskje også Vestfold.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.