BYGG

Ekspress-VM

Joachim Seehusen
27. juni 2008 - 13:47

Konkurranseinstinktene til det norske laget var på topp, og det var ikke amatører de sloss mot.

– Det var verdenskjente arkitektfirmaer og anerkjente universitets- og forskningsmiljøer med i mange av de andre lagene, forteller Halvor Sandbu, administrerende direktør i Arktis og en av de norske laglederne.

Les også:

Elitelag på kort varsel

Det norske laget som vant verdensmesterskapet i BIM ble satt sammen på meget kort varsel kun få dager før konkurransen startet.

– Det var under en telefonsamtale mellom meg og Bjørn Stangeland i DDS Building Innovation System at tanken kom opp 12 dager før konkurransen startet, forteller Sandbu.

– Så vi luftet det litt i miljøet, og interessen var overveldende. Jeg er også svært glad for at vi fikk med både Forsvarsbygg og Statsbygg.

Prestisjetungt

Denne konkurransen har status, mener Sandbu.

– Ja, BIM går nå som en farsott over verden og vi får vist frem hva vi kan levere. Dessuten var det en god anledning til å få testet forskjellig programvareapplikasjoner mot hverandre i en virkelig situasjon.

Alle lagene fikk fotografier av området i London, og beskjed om at det skulle føres opp boliger, næringsbygg og et hotell innen gitte rammer, tilsammen cirka 137.000 kvadratmeter.

– Vi fikk til et ganske spektakulært hotell med 250 senger. Opprinnelig hadde vi bestemt å bruke fire timer til den første planleggingen, der arkitektene spilte den største rollen. Men det ble nærmere ti. Det var nok et riktig valg, god planlegging er ofte nyttig, mener laglederen.

Fra observatør til prosjektledelse

– Vi hadde tenkt å opptre som observatør, men så fikk jeg en forespørsel om å være med i prosjektledelsen, og sa ja takk, sier Knud Fredrik Mohn i Forsvarsbygg.

– Det har vært en voldsomt bratt lærekurve, utviklingen går nå meget raskt og det er hele tiden noe nytt.

Mohn forteller at BIM Vikings jobbet med en kjernegruppe og en skundærgruppe.

– En gruppe drev prosjektet fremover, så inviterte vi andre med til å benytte sine produkter og berike prosjektet uten å innvirke på fremdriften. Rundt 60 forskjellige typer programvare ble anvendt

Nå går toget

Mohn sier at kompetansen om 3D-modellering fortsatt er begrenset.

– Ja, men nå er programvaren blitt så god at den kan anvendes i kommersiell virksomhet og da begynner toget å gå. De tradisjonelle entreprenørene er alltid meget konservative og ligger etter. Rådgiverne ligger litt på været og er lite innovative. De venter på hva kundene ønsker, også det er en tradisjon.

Forsvarsbygg har ikke satt noen dato, som Statsbygg, for når BIM er implementert hos seg.

– Men vi bygger kompetanse så fort vi kan, og jobber aktivt med buildingSMART. Akkurat nå har vi fire prosjekter i gang, forteller Mohn.

Norge med for andre land

Norge var også representert ved Norconsult i teamet BIM Products & Michel Post Architects som også hadde deltakere fra Storbritannia, Nederland og Finland.

Dette laget tok hjem prisen for beste design. Norconsult bidro med et kalkulasjonsprogram, skriver Øyvind Jensen i en SMS fra London.

– Vi brukte ISY Calcus, og for oss ble dette en skikkelig kick-start for lanseringen av programmet på det engelske markedet, sier Jensen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.