OFFSHORE

Eksporterer ultralyd

Anders J. Steensen
3. jan. 2005 - 07:57

Bergen: Fra svært kummerlige kår har Clampon vokst til en ledende leverandør av akustiske sensorer for olje- og gassindustrien.

Bedriften feiret før nyttår sitt ti-års jubileum vel vitende om at de har skaffet seg en solid posisjon hos kundene for det nye året.

I dag omsetter bedriften for mellom 50 og 60 millioner kroner årlig. De til sammen 45 ansatte produserer og selger ca. 700 sensorer i året. I løpet av de første ti årene er rundt 5000 sensorer solgt, over 90 prosent er eksportert.

- Da vi startet, fattet de største aktørene på norsk sokkel liten interesse for våre produkter. Vi måtte satse på eksport, sier daglig leder og en av gründerne, Dag Aldal.

Sammen med de to andre gründerne, Geir Instanes og nåværende styreformann, Tore Vesterhus, hadde han lang erfaring med bruk av ultralyd og akustikk i sensorer både fra forskningsmiljøene og industrien i Bergen.

Standardisert

Clampons sensorer har innebygd signalbehandling. Det er derfor ikke nødvending å prosessere disse dataene når de sendes til kontrollrom eller overvåkingssentral.

Selve sensoren er lik enten den skal detektere sandpartikler, korrosjon eller erosjon, lekkasjer eller piggmåling i rør. Det er programvaren i sensoren som bestemmer bruksområdet siden hver sensor består av de samme komponentene, forteller Aldal.

Siden teknologien vår er standardisert, sparer vi mange kostnader på logistikk. Standardiseringen letter treningen av folkene i produksjonen, samtidig som det styrker oss finansielt, sier Aldal.

Standardiseringen gir små rom for feilkilder. - Dette er viktig for oss. Kundene er primært interessert i at sensorene virker, presiserer han.

Lim og klammer

Selve teknologien i produktene er patentert. Den modulære oppbyggingen, sammen med standardiseringen gjør at bruksområdet for ultralydmålinger økes. Det er mulig å kople sammen flere sensorer for å sjekke graden av korrosjon.

Sensoren er enkel å ta i bruk. Det er ikke nødvendig å gjøre inngrep i røret hvor den monteres. Den rett og slett festes med silikon og klamres fast til ytterveggen på røret. Derav navnet på firmaet. Enhetene finnes i varianter for bruk på plattformer eller under vann.

- Vi kan også levere en komplett pakke med sensorer, PC-er, strømforsyning eller det kunden ønsker å bruke for å se resultatene av målingene, forteller markedskoordinator Magni Haugland.

Eksporter eller død

Selv om bedriften i dag fremstår som solid, var starten svært kummerlig. De første to årene holdt gründerne til i en nedlagt skole på Laksevåg i Bergen. For å skaffe penger til å utvikle produktene, solgte de unna alt de hadde, bortsett fra hus og heim.

Et par lokale investorer gikk inn med begrenset kapital. Alle pengene ble brukt til produktutvikling. Kontorlokalet var gratis.

I 1997 var det så klart for den første store utenlandssatsingen. Da stilte bergenserne opp på OTC i Houston, på standen til Norges eksportråd. Året etter ble et eget Houston-kontor etablert.

- Vi måtte hele tiden satse på eksport. Alternativet var en snarlig død, sier Aldal. - Men det er ikke lett å få forståelse for hva det vil si å reise hos skattemyndighetene i Norge. Våre ansatte er borte rundt 1400 døgn i året. Det er ingen fornøyelse. Det sliter på vår bemanning. Olje- og gassindustrien ligger i konfliktfylte områder og politisk ukorrekte strøk. Både kultur og religion varierer sterkt. Folk må ha lyst til å oppsøke slike steder. Men vi kan ikke tillate oss å reise som statsansatte. Allikevel beskattes vi som om våre ansatte lever i luksus. Skatteforhold må stimulere til reising og eksport av varer og tjenester, presiserer Aldal.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.