KARRIERE

Eksplosjon i antall syrere som vil jobbe som ingeniør i Norge

Forventer mangedobling i 2016.

Vil ha ingeniør-jobb: Flyktninger fra krigsherjede områder i Midt-Østen har ført til at mange syrere med ingeniørfaglig eller teknisk bakgrunn nå vil få godkjent utdanningen i Norge. (Illustrasjonsfoto, personene på bildet har ikke direkte sammenheng med saken)
Vil ha ingeniør-jobb: Flyktninger fra krigsherjede områder i Midt-Østen har ført til at mange syrere med ingeniørfaglig eller teknisk bakgrunn nå vil få godkjent utdanningen i Norge. (Illustrasjonsfoto, personene på bildet har ikke direkte sammenheng med saken) Bilde: Stein J. Bjørge/NTB scanpix
15. des. 2015 - 06:00

Flyktningestrømmene i Europa har ført til en kraftig økning av syriske ingeniører som ønsker å få godkjent utdannelsen fra Syria i Norge.

Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (Nokut) har fra 1. januar i år til 10. desember så langt mottatt 87 søknader om godkjenning fra syriske flyktninger med ingeniørfaglig eller teknisk utdannelse.

Det er nesten fem ganger så mange godkjenningsøknader enn Nokut mottok i samme periode i fjor, da det nasjonale godkjenningskontoret fikk 18 tilsvarende søknader fra syrere med ingeniørfaglig eller teknisk utdanning.

Neste år forventer Nokut at antallet mangedobles igjen.

1 av 4 har teknisk bakgrunn

– Vi regner med å få minimum 1500 søknader om å vurdere syriske kvalifikasjoner neste år. Vi vet ikke hvor mange av disse som vil være innenfor ingeniør- og tekniske fag, men hvis vi legger den samme andelen til grunn som hittil i år, vil rundt hver fjerde søknad være innen disse fagene, sier direktør for utenlandsk utdanning i Nokut, Stig Arne Skjerven til Teknisk Ukeblad.

Stemmer anslaget, kan rundt 375 syrere komme til å søke om å få utdannelsen innen ingeniør- og tekniske fag godkjent i Norge i løpet av neste år.

De fleste av de syriske flyktningene som har søkt om å få godkjent utdannelsen, har så langt hatt med seg dokumentene under flukten. Dermed er det mulig for Nokut å vurdere utdanningene på vanlig måte, og gjøre et vedtak opp mot det norske utdanningssystemet.

I motsetning til søknader fra Somalia, Afghanistan og Irak, aksepterer norske myndigheter foreløpig dokumenter utstedet av syriske utdanningsinstitusjoner.

For de andre nevnte landene må søkerne gjennom en annen ordning, hvor Nokut bruker sakkyndige vurderinger fra fagfolk når de behandler søknaden.

– Vi må kunne stole på at dokumentene er kvalitativt gode nok. I dag gjennomfører vi verifiseringer gjennom syriske myndigheter, men vi opplever nå at det tar lenger tid å få svar på våre verifiseringshenvendelser enn for noen måneder siden, forteller Skjerven.

– Vi må kunne stole på at dokumentene er kvalitativt gode nok. I dag gjennomfører vi verifiseringer gjennom syriske myndigheter, men vi opplever nå at det tar lenger tid å få svar på våre verifiseringshenvendelser enn for noen måneder siden, forteller Skjerven.Direktør for utenlandsk utdanning i Nokut, Stig Arne Skjerven. Nokut

Flertallet får godkjenning

Ingeniørutdanningene i Syria skal ha et godt rykte i regionen, og følger et standardisert opplegg som kan sammenlignes med norske rammeplaner.

Tall fra Nokut viser også at flertallet får innvilget søknaden om å få godkjent utdannelsen i Norge:

I 2014 fikk 70 prosent av søkerne godkjenning likestilt med en norsk bachelorgrad innen ingeniør- og tekniske fag, mens 30 prosent kun fikk godkjent et antall studiepoeng fordi de ikke hadde fullført studiene.

Så langt i 2015 har 60 prosent av søkerne som har fått behandlet søknaden, fått likestilt utdannelsen fra Syria med en norsk bacherlorgrad, mens 40 prosent eventuelt må supplere utdanningen med norske studier.

Det syriske utdanningsløpet for en ingeniør er stort sett femårig. Denne utdannelsen blir imidlertid ikke godkjent som en full mastergrad i Norge.  Kun norske utdanningsinstitusjoner kan avgjøre om utdanningen faglig sett kan godkjennes som tilsvarende utdanninger i Norge.

– Det syriske utdanningssystemet er noe kortere enn i Norge, derfor blir denne utdannelsen godkjent som bachelorgrad, pluss ett år. Så er det opp til hver enkelt utdanningsinstitusjon å vurdere hvorvidt søker kan komme inn på mastergradsstudie, dersom vedkommende ønsker å bygge på utdannelsen til en norsk mastergrad, sier Skjerven.

Svensk eksplosjon

Selv om antall godkjenningssøknader fra syriske ingeniører er firedoblet i Norge fra i fjor til i år, er det ingenting sammenlignet med utviklingen i Sverige.

Vanligvis får svenske Universitets- og högskolerådet (UHR), som vurderer flyktningers og utenlandske statsborgeres utdanningsnivå, mellom 30 og 40 søknader fra akademikere med syrisk bakgrunn i året.

I 2015 er totaltallet oppe i 2600, og det er før høstens eksplosjon av innkomne søknader er inkludert, melder NyTeknik.

– Antall asylankomster fra Syria har vært langt høyere i Sverige enn i Norge. Vi ser også å få godkjent utdanningspapirene ikke er det første asylsøkerne prioriterer når de kommer til landet og at dette ofte først finner sted når de har fått avklart når de har fått avklart opphold i Norge, sier Skjerven.

Også i Sverige forventer de en sterk økning i antall søknader neste år.

– Til våren får vi sannsynligvis se en dramatisk økning, sier Cecilia Ulfsdotter, enhetssjef for vurdering av akademikere ved UHR til bladet.

Så langt i år har UHR godkjent 252 søknader fra syriske flyktninger, tilsvarende ingeniørfag på bachelornivå. Ytterligere seks syrere har også fått svensk dokumentasjon på at de har en utdanning som tilsvarer en svensk sivilingeniør-grad.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.