ENERGI

Effektreserve fra Aurland

Knut StrømKnut StrømKnut Strøm
15. aug. 2005 - 08:00

AURLAND: Aurland I har tre aggregater og er Norges tredje største kraftverk og. I fjor ble det første aggregatet oppgradert. Da TU i sommer besøkte i kraftverket i Vassbygdi, var tre av de seks nålservoene tatt ned for å bli ombygget på verkstedet til GE på Sørumsand. De skal også levere det nye løpehjulet.

Kontrakt med Statnett

– De tre løpehjulene blir oppgradert fra 250 til 300 MVA og fra 225 MW til 280 MW, opplyser prosjektleder Helge Indrelid. Denne endringen i effektfaktoren er godkjent av Statnett. De er også er med på å betale for den ekstra oppgraderingen mot at E-CO Vannkraft stiller 45 MW mer effekt til disposisjon for Statnett i en periode på opptil tre timer i gangen.

I forhandlingene mellom Statnett og E-CO Vannkraft ble partene enige om et konsept som sikrer Statnett effektreserver i en femårsperiode for hvert ombygd aggregat. Alternativet var et rent skifte av turbiner med lik ytelse, men med modernisert forbedret virkningsgrad.

– Dette ville gitt den beste virkningsgraden og kanskje litt flere GWh i tilleggsproduksjon enn de 12 GWh som vi nå oppnår, sier Indrelid. Ved oppgradering til større ytelse kommer et tillegg i kostnader både på turbindelen og generatorene.

En kjøring på full effekt vil skje i vinterperioden og vil dermed ikke være kontroversielt i forbindelse med vanntemperaturer og fiskeinteresser i Aurlandselvi. Her fiskes det både laks og sjøaure.

Nye strømskinner

Det skal også installeres et overvåkningsanlegg for statorviklingene. De gamle strømskinnene i aluminium skal byttes ut med strømskinner i kobber. Også nye strømtrafoer skal på plass samt nye frekvensstyrte kjølevannspumper.

– Bortsett fra vanlig vasking og maling, blir det ikke gjort noen endringer på generatorene, sier Indrelid. Overvåkningsanlegget er det samme som Alstom tidligere har montert i Statkrafts kraftverk Sima. Dette kraftverket har samme type aggregater som Aurland I.

Det første aggregatet i Aurland I ble satt i drift i 1972. Aggregat to ble satt i drift tre år senere, men stasjonen var også forberedt for et tredje aggregat. Det kom først på plass i 1989. Dette er nå er under oppgradering, mens aggregat to ble tatt i fjor. Da tredje aggregat skulle bygges, ble det også sprengt ny sjakt og forberedt for et fjerde aggregat. – For tiden er det ingen planer om å installere dette, opplyser Indrelid.

Tar jobben selv

Noe uvanlig er det at E-CO Vannkraft tar alt oppgraderingsarbeidet selv, både på demontering og montering av nytt løpehjul og modifiserte nålservoer. Disse bygges om for å kunne øke slukevnen fra 30 til 37 kubikkmeter vann i sekundet på hvert aggregat.

– Vi mener at vi selv er kompetente til å gjøre dette inngripende arbeidet. Det er veldig inspirerende for våre dyktige fagfolk å gjøre dette fremfor bare å drive med småplukk, sier prosjektlederen. I slutten av oktober skal arbeidet være ferdig slik at aggregatet kan settes i regulær drift fra 1. november.

Fordi de selv tar arbeidet, må E-CO betale GE for å ta garantiansvar. – At GE går med på dette,betyr at de stoler på arbeidet vi gjør, sier Indrelid.

Viktig kompetanse forsvinner

Totalt vil hele oppgraderingen koste rundt 45 millioner kroner. Av dette går ca. 30 millioner kroner til ombyggingen, mens resten går til nødvendig vedlikehold. Fordi de gamle løpehjulene ikke er utsatt for spesiell slitasje og kavitasjoner, tror Indrelid det kan bli aktuelt å ta vare på et par som kan stå som reserve.

Fordi GE skal legge ned sitt verksted på Sørumsand, vil løpehjulet til det tredje aggregat bli støpt i Frankrike og bli maskinert i Canada. Hvor i GE-organisasjonen nålservoene skal bli ombygd, er ennå ikke bestemt.

Indrelid synes det er trist at GE legger ned virksomheten på Sørumsand. Han har lang fartstid i energibransjen og er nå bekymret for hva som skjer med vår vannkraftkompetanse. Han er redd for at vi blir mer sårbare etter hvert som viktig kompetanse forsvinner.

– Når du får nytt utstyr, vet du kanskje ikke hvor i verden dette kommer fra. Når du hører om tilfeller av leveranser fra deler av verden der et ISO-sertifikat ikke er noe annet enn et innrammet papir som gulner på veggen i et styrerom, må du ha lov til å være skeptisk, sier Indrelid. Derfor blir kontroller hos leverandører svært viktig, men det koster ekstra.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.