ARKIVNYHETER

- Dyrt, men helstøpt

- Dette er Europas største anlegg basert på helknust tilslag, sier Veldes nyansatte produksjonssjef for tilslag, Sven-Henrik Norman.
- Dette er Europas største anlegg basert på helknust tilslag, sier Veldes nyansatte produksjonssjef for tilslag, Sven-Henrik Norman.
Bjørn Olav AmundsenBjørn Olav Amundsen
8. des. 2009 - 09:43

- Det ble litt dyrt, men et slik anlegg kan ikke gjøres halvveis, sier daglig leder Egil Velde.

Rundt 200 millioner kroner er hele stasen kommet på, men det inkluderer hele utbyggingen gjennom de fem siste årene. Det endelige resultatet står nå ferdig, og er et helintegrert pukk-, asfalt- og betonganlegg.

Og det er blitt et av de mest moderne anleggene av denne typen i Europa. Styringen av produksjonen skjer i et sentralt kontrollrom.



Har full kontroll

Nyansatte Sven-Henrik Norman kommer fra Metso, og er produksjonssjef for tilslag ved verket.

- Fordelen med denne type verk er at vi har full kontroll over fuktighetsinnholdet i tilslaget. Det gir bedre stabilitet både i asfalt og betong, og vi kan lage optimale resepter for både asfalt og betong.

- Vi selger jo en del sand eksternt, og da er det bra å kunne ha et forutsigbart fuktinnhold. Og om vinteren blir det mer presist å jobbe med vår betong – da kan du maksimere mengden av varmt vann som tilføres betongen ved støping, sier Norman.

Metso har levert alt av knuse- og sikteutstyr til anlegget. Norman kommer fra stillingen som produktsjef for vindsikteanlegg, og har vært med på å levere den enorme støvsugeren på toppen av anlegget – den som skiller ut de fineste mengdene i tilslagsmassene.

- Vi eksperimenterer med nye bruksområder for finstoffet – for eksempel som fugestoff, forteller han.

- Ingen i Skandinavia, ja, for den saks skyld i Europa, har bygget et så stort anlegg som baserer seg på helknust tilslag. Derfor tok vi tidlig kontakt med betongekspert Svein Willy Danielsen ved Sintef. Han hjalp oss med å konstatere at betongen får den arbeidbarheten og den fastheten som trengs, sier Norman.



Spennende prosjekt

- Det har vært en spennende satsing, sier daglig leder Egil Velde.

- Gjennom tester og enkle laboratorieforsøk fikk vi gode tilbakemeldinger på tilslagsmassen vår. Det var avgjørende for at vi satset, forteller han.

- Og den største seieren var at en så vidt stor aktør som Spenncon valgte oss i konkurranse med ordinært tilslag. Det er trivelig og et tegn på at massen vår er bra, sier han.

Velde har også fått betongleveransene til det nye, store meieriet bygges på Jæren nå.

- Poenget med dette verket er at det er blitt litt dyrt, men skal vi først produsere med 100 prosent knust tilslag, så må vi lage en hel pakke. Dette kan ikke gjøres halvgjort, sier Egil Velde.



Pionerarbeid

- Anlegg av denne typen er state of the art for tilslagsproduksjon i dag. Velde produserer tilslag som er fullt ut konkurransedyktig med natursand. Det er et pionerarbeid, og de har gjort det ordentlig fra første trinn. Dette er fremtiden for å erstatte natursand, sier prosjektdirektør Svein Willy Danielsen ved Sintef.

- Spesielt rundt de store byene langs kysten begynner natursandressursene å forsvinne ganske kjapt. Vi trenger å øke andelen knust materiale enda mer, sier han.

- Fordelen med knust tilslag er bedre kontroll og at det er et tørt produkt. Men det innebærer også mer finstoff, og et annet kostnadsbilde. Økonomien må sees i forhold til logistikk og kvalitet. Når det er mer finstoff på hvert trinn, så er det en utfordring å styre kornkurven i den fineste delen, samt å sørge for god kubisitet i riktig del av kurven. Men det klarer Velde med dette anlegget, sier Danielsen.



Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.