ARBEIDSLIV

Dyrker ingeniørspirer

Odd Valmot
5. des. 2002 - 13:26

Stavanger-laget the Challengers stakk av med totalseieren da 24 lag fra hele Norden møttes i finalen i First Lego League i Jønkøping. Fjorten dager før finalen deltok over 2500 ungdommer i alderen 10 til 16 år i delfinalene i 15 nordiske byer i begynnelsen av november. Felles for dem er at de har fått et nytt syn på realfag og oppdaget at matematikk og fysikk også kan brukes til noe nyttig og morsomt. Kanskje er en ingeniørutdannelse noe å tenke på, for å være med på å bygge fremtidens samfunn?

Årets utfordring hadde navnet Fremtidsbyen, og de unge deltakerne skulle hjelpe fremtidens byplanleggere med å benytte roboter for å skape et bedre samfunn. Innbyggerne i fremtidsbyen skulle få hjelp av våre elektromekaniske venner til å skaffe rent vann og miljøvennlig energi og transport. Selve robotturneringen var organisert i åtte ulike oppgaver. Den skulle sanke frukt, reparere en bro, fjerne farlig avfall, bygge et hus og gjøre andre samfunnsnyttige oppgaver.

Selv om oppgavene kan se enkle ut, krever det erfaring og innsikt å bygge og programmere en robot som skal utføre alle oppgavene etter hverandre. For hver oppgave roboten løste, sanket laget poeng. I tillegg gjaldt det å utføre alt raskest mulig. - Disse ungdommene har hatt det moro. Men så har de da også gjennomført et temmelig avansert industrielt utviklingsprosjekt, sier dagelig leder Per-Arild Konradsen i stiftelsen First Scandinavia.

Allsidig

Selv om roboten og dens prestasjoner er gjenstand for det meste av oppmerksomheten, er den ikke alene om å avgjøre hvem som vinner. Ungdommene blir vurdert i en rekke øvelser, og laget med best gjennomsnittlig resultat vinner. I løpet av de åtte ukene som går fra oppgaven offentliggjøres til lagene skal turnere lokalt, skal de i tillegg til å bygge en best mulig robot også studere feltet og lage en presentasjon som de skal gi for et dommerpanel. Der må de også gi en redegjørelse for hvordan de har tenkt når de bygde og programmerte roboten. De må også redegjøre for hvordan de har fordelt oppgavene i laget. Hele fremdriften skal dokumenteres i en rapport som inngår i bedømmingen av laget. Det var Billund-laget The knight of the Future som vant robotprisen, men Stavanger-laget stakk allikevel av med totalseieren.

Siden starten for to og et halvt år siden, da 13 lag møttes til en turnering i Bodø, er First Lego League blitt et årlig, nordisk arrangement. - Tilsvarende turneringer avholdes nå også i flere europeiske land. Det jobbes mot både et europamesterskap og en internasjonal finale i det som blir et slags OL for ingeniørspirer, sier Konradsen.

Det meste av finansieringen til stiftelsen kommer fra næringslivet i de nordiske landene, med litt bidrag fra det offentlige. - Næringslivet viser at de tar ansvar for neste generasjon. De deler bekymringen for at så få velger realfag, og ser disse turneringen som et viktig tiltak for å spre begeistring om slike fag.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.