ENERGI

Dugnad mot PCB

Knut StrømKnut StrømKnut Strøm
1. apr. 2003 - 09:56

PCB, polyklorerte bifenyler, er en gruppe industrielt fremstilte klorholdige forbindelser med spesielle egenskaper som god isolasjonsevne og stor kjemisk, fysisk og teknisk stabilitet.

Stoffet har vært forbudt siden 1980, og i årene etter har man jobbet med å samle inn og destruere produkter som inneholder PCB.

Nelfo vil derfor nå invitere til en nasjonal dugnad der målsettingen er å finne virkemidler for å løse innsamlingen.

- Et viktig element er økt satsing på informasjon mot elbransjen og sluttbrukerne, hevder han. I perioden fra 1960 til 1980 ble det i Norge benyttet 250 tonn PCB i bare i kondensatorer for lysarmaturer.

Det er mindre enn to år til kravene i PCB forskriften skal være innfridd. Resultatet er at store mengder lysarmaturer med PCB-holdige kondensatorer må byttes.

Skree mener at det er nedslående at de aller fleste eiendomsbesittere, kommuner og driftspersonell fremdeles er helt ukjent med PCB-forskriften. Mye tyder på at fire til fem millioner armaturer med PCB-holdige kondensatorer ennå ikke er skiftet.

Neststleder Eirik Wærner i Miljøvernforbundet mener også at myndighetene ikke har gjort god nok jobb i forbindelse med innsamling av lysarmaturer med PCB-holdige kondensatorer.

- Kun en brøkdel av PCB-avfallet blir destruert på en forsvarlig måte. Resten er en miljøbombe på norske arbeidsplasser, hevder han.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.