IKT

Dømt for Bush-angrep

To ungdommer er dømt til betinget fengsel etter å ha forsøkt å bryte seg inn i Det hvite hus via en server hos Azlan Norge. Selskapet anmeldte datainnbruddet. Det er unntaket snarere enn reglen for bedrifter og organisasjoner som utsettes for lovbrudd. De færreste tilfeller blir ikke anmeldt, selv om nærimngslivets tap anslås til 5.000.000.000 kroner hvert år. Bildet er arrangert.FOTO: J. SEEHUSEN
To ungdommer er dømt til betinget fengsel etter å ha forsøkt å bryte seg inn i Det hvite hus via en server hos Azlan Norge. Selskapet anmeldte datainnbruddet. Det er unntaket snarere enn reglen for bedrifter og organisasjoner som utsettes for lovbrudd. De færreste tilfeller blir ikke anmeldt, selv om nærimngslivets tap anslås til 5.000.000.000 kroner hvert år. Bildet er arrangert.FOTO: J. SEEHUSEN Bilde: Joachim Seehusen
Joachim Seehusen
22. juni 2004 - 08:00

Fra gutterommet brukte ungguttene et skannerporgram til å finne maskiner med programvare med kjente sikkerhetshull.

Deretter kom de inn i et stort antall maskiner og installerte et enkelt program de selv hadde utviklet. Hensikten var å rette et DoS-angrep mot Det hvite hus.

En av maskinene guttene forsøkte å ta kontroll over, tilhørte Azlan Norge. Selskapet oppdaget forsøket og anmeldte saken til politiet. Her skiller Azlan Norge seg fra de fleste andre.

De mest brukte begrunnelsene for ikke å anmelde datakriminalitet, er ifølge Mørketallsundersøkelsen (se artikkel under) at saken er ubetydelig, man tror det er umulig å finne gjerningsmannen og man tror ikke politiet har ressurser til å oppklare saken. Lenger ned på listen kommer frykt for at firmaet skal få negativ omtale.

Merkelig innstilling

- Jeg anmelder all kriminalitet som retter seg mot selskapet, sier Hans Kristian Larsen, administrerende direktør i Azlan Norge. Han stiller seg uforstående til begurnnelsene i Mørketallsundersøkelsen. - Tilliten er irrelevant, man anmelder jo bilinbrudd selv om alle blir henlagt.

Heller ikke frykten for å tape ansikt vekker noen forståelse hos Larsen. - Det er en merkelig innstilling. Alle blir på et eller annet tidspunkt rammet av noe. Jeg synes man mister ansikt hvis man forsøker å skjule noe.

Hos Azlan var skadene minimale. Guttene kom seg inn til en Linux-maskin i et testnettverk hvor de la igjen en orm. Forbindelsen ut ble lagt død. Ingen skader oppsto og etter ti minutter fungerte alt igjen som normalt. I ettertid er Larsen imponert over politiets arbeid. - Jeg hadde ventet at saken skulle bli henlagt.

I stedet fikk de to 60 og 30 dagers betinget fengsel i en dom fra Gulating Lagmannsrett 11. mai i år. Forsøket var dømt til å mislykkes. - For utenverdenen så det ut som om angrepet kom fra oss. Mitt mareritt er at politiet kommer på døren og stanser all virksomhet inntil årsakssammenhengen er klarlagt. Det ville vært katastrofalt, sier Larsen.

Han er imponert over Økokrims innsats og mener politiets arbeid mot datakriminalitet har modnet betydelig de siste to-tre årene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.