KLIMA

Dominerer søknadsbunken

NTNU Gløshaugen.
NTNU Gløshaugen. Bilde: Gorm Kallestad / Scanpix
Trond Gram
3. des. 2008 - 14:35
Vis mer

– Vi er svært glad for å ha fått søknader fra disse sterke forskningsmiljøene. Det blir en krevende oppgave å plukke ut de aller beste, sier avdelingsdirektør Fridtjof Unander i Avdeling for energi og petroleum i Norges forskningsråd.

Av 28 søknader som ble levert inn i høst, ble 17 plukket ut til runde to, nå er 12 søknader kommet videre til finalerunden. Sintef og NTNU deltar i av finalesøknadene.

Viktig oppfølging

Forskningssentersatsingen er en viktig del av oppfølgingen av Stortingets klimaforlik. Regjeringen skal bruke minst 100 millioner kroner i året på de fem til syv sentrene som skal etableres.

I en pressemelding fra NTNU-rektor Torbjørn Digernes og konsernsjef Unni Steinsmo i SINTEF heter det at de to institusjonene har lagt mye arbeid og tunge forpliktelser i disse søknadene, sammen med en rekke partnere innen forskning og industri. For hver av sentersøknadene til NTNU er det etablert samarbeid mellom 15 – 25 forsknings- og industripartnere.

Samarbeid nødvendig

– Samarbeid er nødvendig for å drive internasjonalt ledende forskning og utvikle teknologi som skal levere løsninger for å redusere klimatrusselen. Vi har jobbet hardt for å danne nasjonale allianser og leverer felles søknader der det har vært mulig, sier NTNUs rektor Torbjørn Digernes.

Sentrene skal være internasjonalt ledende innen forskning på miljøvennlig energi. Programmet skal vare i åtte år, og planen er at fem til sju sentre etableres tidlig i 2009. Sentrenes formål er å bygge kunnskap og levere nye samfunnsmessige og teknologiske løsninger for fremtiden.

Forskningssentrene for miljøvennlig energi skal løse utpekte utfordringer på energi- og miljøområdet, og de skal ha en konsentrert, fokusert og langsiktig forskningsinnsats på høyt internasjonalt nivå. Hvem som blir plukket ut offentliggjøres 4. februar.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.