OLJE OG GASS

Dobler klimaavgiften for oljeindustrien

Oljeindustrien må tåle økt CO2-avgift, men slipper påbud om elektrifisering.

Statsminister Jens Stoltenberg
Statsminister Jens Stoltenberg Bilde: NTB scanpix
25. apr. 2012 - 10:05

Oppskriften på hvordan de norske klimamålene skal nås ble presentert onsdag, etter å ha vært utsatt flere ganger som følge av rødgrønn uenighet.

– Vi er blant de land i verden med mest ambisiøse mål for klimapolitikken. Nå vil vi forsterke innsatsen, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

Bellona: – Klimameldingen gir full miljøseier

CO2-avgift

For å gi selskapene økte insentiver for elektrifisering vil regjeringen øke CO2-avgiften for petroleumsvirksomheten med 200 kroner per tonn. Det er nesten en dobling fra dagens nivå på 209 kroner.

Dersom kvoteprisen øker over tid, gir det grunnlag for å redusere CO2-avgiften slik at samlet karbonpris forblir om lag på samme nivå.

SVs og Senterpartiets lange kamp for et klima- og energifond er også kronet med seier. Med utgangspunkt i Enova skal fondet brukes til teknologiutvikling i industrien.

Fondet styrkes med 5 milliarder kroner i 2013 slik at det får en kapital på til sammen 30 milliarder kroner. Det skal gradvis økes til 50 milliarder kroner i 2020.

Les også: Elektrifisering mulig fra 2016

SV-seier

Målsettingen fra klimaforliket om at to tredeler av alle norske utslippsreduksjoner skal tas i Norge, står ved lag.

Dette regnes som en av SVs viktigste seire i meldingen.

– Vi vil gjennomføre en langsiktig og framtidsrettet omstilling av Norge til et samfunn med lave klimagassutslipp. En slik omstilling innebærer også at vi må være innstilt på å gjennomføre nasjonale klimatiltak som er dyrere enn tiltak i utlandet, sier miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV).

Les også: Industrien ønsker seg klimafond

Frp reagerer

Fremskrittspartiets klimapolitiske talsmann Per-Willy Amundsen mener kravet om at to tredeler av utslippskuttene skal tas i Norge, er urealistisk og sier det er kommet med i klimameldingen som følge av et ultimatum fra SV.

– Dersom dette likevel blir gjennomført, vil det ramme industrien hardt, uten at globale utslipp reduseres. Norge har allerede verdens strengeste utslippskrav, sier Amundsen.

Han frykter at norske industribedrifter vil flagge ut til Kina og Russland, der klimakravene er langt færre.

– Det vil føre til at de globale utslippene øker, påpeker han.

Les også: CO2-avgiften gir ikke klimakutt

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.