KARRIERE

Disse tre får Nobels fysikkpris

4. okt. 2011 - 12:38

Nobelprisen i fysikk 2011 går til Saul Perlmutter, Brian Schmidt og Adam Riess for deres forskning om universets ekspansjon.

De tre får prisen for oppdagelsen av universets akselererende ekspansjon gjennom observasjoner av eksploderende stjerner, såkalte supernovaer, ifølge begrunnelsen fra det svenske vitenskapsakademiet.

Gravitasjonen burde få universet ekspansjon til å saktne fart. Men så sent som på midten og slutten av 1990-tallet oppdaget prisvinnerne, som ledet hver sin konkurrerende forskningsgruppe, at universet vokser. Det oppdaget de gjennom å studere lysstyrken fra supernovaer.

Glade vinnere

Saul Perlmutter sier han er glad og lykkelig over å ha fått den svært gjeve prisen.

– Dette er fantastisk. Jeg må ringe mine kolleger og gratulere dem også, sier han.

– Dette føles helt utrolig, helt surrealistisk, sier professor Adam Reiss til TT fra sitt hjem i Maryland, rett etter å ha fått beskjeden.

– Mest av alt er jeg glad for å dele prisen med mine kolleger.

Brian Schmidt, som bor i Canberra i Australia, sier han er overveldet over å ha fått nobelprisen i fysikk.

– Dette føles som da mine barn ble født. Jeg er helt skjelven i knærne, sier han glad.

Unge vinnere

Saul Perlmutter (født 1959) er professor i fysikk ved Berkley University i California.

Brian Schmidt (født 1967) er både amerikansk og australsk statsborger, og er tilknyttet Australian National University i Canberra og Harvard i USA. Adam Reiss (født 1969) er professor i astronomi og fysikk ved Johns Hopkins University i Baltimore i USA.

Prisen på 10 millioner svenske kroner deles mellom de tre. Halve prisen går til Perlmutter, mens Schmidt og Riess deler den andre halvparten. Fysikkprisen deles ut i Stockholm 10. desember.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.