KARRIEREUTDANNING

Disse studiene gir jobb

I FOKUS: Fra venstre Veronica Stevenson fra Stavanger, Torkel Ugland fra Stjørdal og Ingrid Slevikmoen fra Oslo. Det er 12 jenter på årets kull av 60-70 marinstudenter. Ingrid har vært med i rekrutteringsgruppa, og forteller at de har ekstra fokus på rekruttering av jenter til marinstudiet.
I FOKUS: Fra venstre Veronica Stevenson fra Stavanger, Torkel Ugland fra Stjørdal og Ingrid Slevikmoen fra Oslo. Det er 12 jenter på årets kull av 60-70 marinstudenter. Ingrid har vært med i rekrutteringsgruppa, og forteller at de har ekstra fokus på rekruttering av jenter til marinstudiet. Bilde: Arne Asphjell
Dag Yngve Dahle
17. apr. 2008 - 00:15

25 prosent av marin teknikk-studentene oppgir at de har fått tre eller flere jobbtilbud i løpet av studiene.

Hver fjerde student på dette faget har altså fått tilbud om jobb minst tre ganger. Det viser Studentundersøkelsen 2008.

Får jobb til jul

- Dette var en hyggelig nyhet. De siste årene har jobbmarkedet for vært spesielt bra for kandidater fra marin teknikk, sier Stig Berge, leder ved NTNUs institutt for marin teknikk.

Gjennom semestrene har studiet nærmest ukentlig besøk av bedrifter som skal presentere seg og rekruttere studenter, for eksempel med pizza- og ølpresentasjoner.

- I praksis har alle studentene i avgangskullet jobb allerede ved juletider, og begynnerlønna har gått betydelig opp bare på et par-tre år, sier Berge.

Jobbtilbud fordelt på studieretning

Næringer i vekst

Han mener gode tider er nøkkelen.

- Studentene går i hovedsak til offshore-rettet industri og til skipsfartsindustrien. Disse industriene har ekstremt gode tider nå, av kjente årsaker som høy oljepris, stor aktivitet innen leting og utvinning samt stort transportbehov på grunn av veksten i Kina, India og andre land, påpeker Berge.

Ingen av disse industriene har hatt langsiktige strategier for å sikre rekruttering av kvalifiserte ingeniører, og er blitt tatt på senga, hevder han.

- Det gjelder spesielt skipsfarten, som har forsømt rekruttering i Norge gjennom mange tiår, sier Berge.

Marinstudenter kan velge og vrake i tilbud

Nedgang

Mangelen på realfaglig kompetanse er en annen grunn:

- Siden 1990 har vi hatt en nedgang på 40 prosent i antall elever fra videregående skole med fordypning i matematikk og fysikk. Derfor er det knapt kvalifiserte studenter til å fylle opp de studieplassene som krever slik fordypning. I 2000 uteksaminerte vi 110 kandidater. Nå er vi nede i 70 - 80 kandidater per år, sier Berge.

Nesten like mange jobbtilbud har datateknikk- og datateknologistudentene fått. 24,6 prosent av dem har fått tre eller flere jobbtilbud i løpet av studietida.

Studenter på IT-relaterte fag er ettertraktet, viser resultatene. Informatikk følger nemlig på 3. plass med en andel på 21,5 prosent.

Først på 4. plass finner vi studentene som tar industriell økonomi og teknologiledelse. Blant indøk-studentene, som ofte er populære blant arbeidsgivere på jakt etter gode hoder, melder vel 20 prosent om tre eller flere jobbtilbud.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Økonomi og ledelse

Ser vi på hvilke studenter som har fått ni eller flere jobbtilbud, er det maskinstudentene som topper lista. 2,8 prosent melder om så mange tilbud. Til gjengjeld har ingen av dem (0 %) fått seks til åtte jobbtilbud. Flest landskapsfagstudenter - nemlig 8,3 prosent - har fått seks til åtte jobbtilbud. Men ingen (0 %) av dem har fått tre til fem jobbtilbud.

Totalt sett kommer studentene som tar nanoteknologi - et fag med skyhøye opptakskrav - dårligst ut. Ikke en eneste av disse studentene oppgir at de har fått tre eller flere jobbtilbud. Hele 85,7 prosent sier at de ikke har fått noen jobbtilbud i det hele tatt.

En av forklaringene kan selvsagt være at nanoteknologi er et relativt nytt studium ved NTNU. Studiet ble etablert i 2006, og studentene er derfor ikke kommet så langt i utdanningsløpet.

Flest jobbtilbud i Stavanger

Menn får flest jobbtilbud

Jobbtilbud fordelt på studieretning

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.