MOBIL

Disse mobilene tåler tyn

Disse kan du ta med på stranda og ha i lomma når du bader.

Marius ValleMarius ValleJournalist
18. aug. 2011 - 11:00

En klar ulempe med utviklingen i mobilmarkedet er at trykkskjermtelefoner ikke akkurat er laget for røff bruk. Dersom du tar med deg din dyre Samsung Galaxy S II eller iPhone 4 på en fuktig skogstur er sannsynligheten for å fuktskade telefonene overhengende.

Tar du de med på stranda risikerer du glatt at ørsmå sandkorn trenger inn under dekselet og ødelegger elektronikken, eller skraper opp skjermen. 

For ikke å snakke om hva som kan skje om du mister telefonen i bakken. Da går glatt skjermen i knas, og du har en telefon som ikke bare er ubrukelig, men som også kan gi deg noen leie glassplinter i fingeren om du forsøker å bruke den.

Dette er skader du ikke får noen erstatning for, siden de ikke dekkes av garantien.

Alternativet for deg som ferdes i miljøer med fukt og støv, eller som har en lei tendens til å miste telefonen i bakken har vært dumme, tjukke og i subjektivitetens navn stygge telefoner. Dette er i ferd med å endre seg.

Det har etterhvert også blitt lansert smarttelefoner som skal tåle røff behandling. Disse har stor skjerm og samme muligheter som andre smarttelefoner.

Vi har tatt en titt på de som er aktuelle nå.

Motorola Defy

Motorla Defy er den første Android-telefonen i ordinært salg i Norge som er laget for å tåle tøff behandling. Denne telefonen har en 3,7 tommers skjerm med 480 x 854 piksler oppløsning, kjører Android 2.2 og har alle tekniske spesifikasjoner du forventer av en smarttelefon. Den har dermed de samme mulighetene som andre Android-telefoner, pluss et par til.

Defy er nemlig helt vanntett, noe som betyr at du fint kan ta den med på badetur. Defy skal tåle å ligge på en meters dyp i en halvtime uten at vann trenger inn i den.

Da vi testet telefonen måtte vi selvsagt undersøke dette, og kunne konstatere at den uten problemer kan brukes til å spille Angry Birds mens du bader, og dessuten kan brukes som undervannskamera.

Defy er i tillegg støvtett, og har ripesikkert glass foran skjermen. Den er imidlertid ikke laget for å tåle ekstra påkjenninger utover dette, så det er ingen garantier for at telefonen ikke blir ødelagt dersom du mister den i bakken. Vi har imidlertid behandlet telefonen ufint, og konstaterer at den overlevde dette.

Motorola Defy har ulempen at maskinvaren er noe treg, og at kameraet ikke akkurat er det beste du får tak i. Men skal du på stranda, eller liker å oppdatere Facebook i dusjen er dette en telefon du bør vurdere.

Motorola Defy koster fra 2100 kroner uten abonnement.

 Les test av Motorola Defy

Motorola Defy+

Denne uken ble det klart at Motorola lanserer en oppfølger til Defy, kalt Defy+. Denne er i hovedsak lik som forgjengeren, men har nå fått raskre maskinvare og nyere Android-versjon.

Prosessoren er oppgradert fra 800 MHz til 1 Ghz. Selv om vi ikke har fått teste Defy+ ennå tilsier erfaringene at telefonen med denne oppgraderingen vil fungere bedre til surfing og spill enn forgjengeren.

Android-versjonen er oppgradert til 2.3 Gingerbread. Dette er den nyeste versjonen av Googles operativsystem, noe som blant annet gjør det enklere å jobbe med tekst, gjør at telefonen bruker mindre strøm og en rekke andre nyheter.

LES OGSÅ: Dette er nytt i Android 2.3 Gingerbread

Telefonen har også fått et kraftigere batteri enn forgjengeren. Defy+ har et batteri med kapasitet på 1700 mAh, mens forgjengeren hadde en kapasitet på 1500 mAh.

Telefonen er i skrivende stund ikke lansert i Norge, men den kommer til Tyskland i september, og skal koste 2100 kroner.

Les mer om Motorola Defy+

Sony Ericsson Xperia Active

I sommer lanserte Sony Ericsson sin første Android-mobil som skal tåle en smell. Xperia Active er i likhet med Motorolas telefoner en smarttelefon du kan bade med. 

Xperia Active tåler en tur ned på én meters dyp, og den kan ligge der i en halvtime uten å ta inn vann. Xperia Active er også støvtett, slik at du kan ta den med på stranda uten at det betyr døden for telefonen.

Telefonen er litt tjukk, men mindre enn Motorola Defy. Den har en mindre skjerm på tre tommer, med en lavere oppløsning på 320 x 480 piksler. Dette gjør at telefonen ikke har like skarp skjerm som Motorola sine telefoner.

I bunn og grunn er Xperia Active en vanntett og støvtett versjon av Sony Ericsson Xperia Mini. Det betyr at den har en prosessor på 1 GHz.

Xperia Active frir til deg som liker å trene. Den har treningsfunksjoner innebygget, og støtter treningsutstyr som benytter seg av ANT+. Dette kan være for eksempel pulsbelter eller skrittellere.

Telefonen skal komme i salg i oktober, men prisen er foreløpig ikke kjent.

 Les lyntest av Sony Ericsson Xperia Active

Samsung Galaxy Xcover

Forrige uke lanserte Samsung sin Galaxy Xcover. Denne Android-telefonen er i likhet med de andre telefonene i artikkelen laget for å tåle vann og støv. Dette er altså en telefon som tåler en tur på stranda.

Telefonen er laget for å tåle røff behandling, og skal ikke bukke under av en tur i asfalten. Foran skjermen er det forsterket glass som ifølge Samsung tåler fire til fem ganger mer enn vanlig glass.

En liten men viktig detalj er at funksjonstastene under skjermen er mekaniske taster, og ikke et berøringsfølsomt panel som på Defy og Xperia Active. Dette gjør at du kan trykke på tastene med hansker. Siden de er noe opphøyd skal du også kunne føle deg frem til dem uten å se på telefonen.

Galaxy Xcover har 3,7 tommers skjerm med oppløsningen 320 x 480 piksler. Størrelsen og oppløsningen gjør at telefonen har den minst skarpe skjermen av de fire telefonene.

Prosessoren er også blant de svakeste, med en hastighet på 800 MHz. Du vil likefullt kunne bruke Galaxy Xcover til mye av det samme som andre Android-telefoner, da den har GPS, super-3G og andre funksjoner du forventer å finne i en moderne telefon.

Galaxy Xcover kjører Android 2.3 Gingerbread, og har Samsungs menysystem TouchWiz på toppen.

Telefonen skal komme i salg i november og koste rundt 2300 kroner uten abonnement.

Les mer om Samsung Galaxy Xcover

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.