BYGG

Disse endringene i byggereglene gjør det lettere å leie ut enn før

Men de gjelder ikke de nyeste boligene.

Nye regler til utleiedel skal gjøre det mulig å leie ut rom som tidligere ikke kunne leies ut i eldre hus, som for eksempel loftsrom eller kjellerrom.
Nye regler til utleiedel skal gjøre det mulig å leie ut rom som tidligere ikke kunne leies ut i eldre hus, som for eksempel loftsrom eller kjellerrom. Bilde: NTB scanpix/ Frank May
2. aug. 2016 - 06:00

Endringer i byggteknisk forskrift (Tek) har gjort det lettere å leie ut deler av egen bolig i år, enn det var i fjor. 

De nye reglene ble innført ved årsskiftet, men det er det langt fra alle som har fått med seg. Regelendringene gjør det både enklere og rimeligere for mange huseiere å tilpasse boligen til utleie skriver NTB. 

– I sum innebærer disse endringene at langt flere kan leie ut rom i egen bolig. Dette gir et inntektspotensial som i en del tilfeller også kan gi en verdiøkning, sier Lasse Evensen, leder for avdeling Oslo og Akershus i Norges Takseringsforbund (NTF) til NTB.

Rimeligere utleiehybler

Endringene er en del av regjeringens tiltak for å skape en enklere hverdag for innbyggere og næringsliv. 

Målet er å gjøre det raskere, rimeligere og enklere å kunne øke tilgangen på utleiehybler.

– Forenklingen vil gjøre det betydelig enklere å ta i bruk større deler av eldre boliger til nye formål, som for eksempel å gjøre om et loft til et soverom eller en kjeller til en tv-stue, forteller Ketil Krogstad, avdelingsleder i Direktoratet for Byggkvalitet til Teknisk Ukeblad. 

Fjernet krav

Flere krav som tidligere var en del av byggteknisk forskrift er fjernet for å gjøre utleie av egen bolig enklere. 

Krogstad forteller at endringene blant annet går ut på å redusere kravet om takhøyde fra 2,2 meter til to meter, redusere krav til dagslys og forenkle krav til isolasjon. 

– I tillegg til dette er kravet om "god nok utsikt" fra alle rom som skal brukes til soverom og stue, som tidligere var en del av byggereglene, fjernet, forklarer Krogstad.

Det samme gjelder kravet om tilgjengelighet når du endrer bruken av rom i eldre boliger. 

Gjelder ikke nybygg

Det nye regelverket gjelder imidlertid ikke alle boliger. 

– Regelverket gjelder for alle boliger fra før 1. juli 2011, opplyser Krogstad. 

Og forklarer aldersgrensen med at målet med regelverket ikke er å senke kvaliteten på boliger.

– Om regelverket hadde dreid seg om alle boliger kunne det fort blitt brukt til å omgå dagens byggeregler når nye hus føres opp. Ved å sette en aldersavgrensning har man innført et sett regler for eksisterende bygg og et for nybygg. Man har dermed lagt til rette for å tilpasse eldre boliger hvor det er både dyrt og vanskelig å få til romhøyde og utsyn uten å gå på bekostning av kvalitetene i nybygg, sier han. 

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Vil opplyse flere 

Til tross for at regelendringene ble innført på nyåret, er det ikke alle som har fått de med seg. 

Krogstad forteller at de som ønsker å gjøre en bruksendring enkelt kan finne informasjon om det nye regelverket, men at direktoratet gjerne ser at de nye reglene blir gjort kjent for flere. 

– Vår erfaring er at de som har planer om å bruksendre, og ønsker å sette seg inn i regelverket, ofte finner fram.  Men vi ønsker selvsagt å opplyse flest mulig om endringene, sånn at de som ikke trodde det var mulig å leie ut hybel ser mulighetene for bedre utnytting av areal og sparte kostnader, sier han.  

Og legger til at det i tillegg til endringene i Byggteknisk forskrift er gjort en klargjøring av når det er søknadsplikt for oppdeling av boenhet i bolig. 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.