IT

Digital rockestjerne til Norge

TEKNOFREMTID: Mike Walsh forsøker å fremskrive den teknologiske fremtiden, men kaller seg ikke fremtidsforsker.
TEKNOFREMTID: Mike Walsh forsøker å fremskrive den teknologiske fremtiden, men kaller seg ikke fremtidsforsker. Bilde: Jarle Naustvik
Odd R. Valmot
6. sep. 2011 - 16:34

– Jeg ser nok mest på den tiden vi lever i og den nære fremtid. Det er vanskelig nok å forstå de store linjene i det som skjer i nåtiden. Fremtidsforskere har sterke trekk av science fiction, sier Mike Walsh til Teknisk Ukeblad.

Holder foredrag

Han er det man kanskje kan kalle en digital rockestjerne. Australieren reiser verden rundt for å hente kunnskap og holde foredrag.

Walsh har gjort det til et yrke å se inn i fremtiden og hva som er i ferd med å skje, men titulerer ikke seg selv som fremtidsforsker.

Likevel er han betrodd hovedforedraget om den teknologiske samfunnsutviklingen på en samling i regi av Microsoft i Oslo denne uken.

Teknologisk nyvinning og utvikling vil bli tøffere enn i dag, varsler han. Både IBM og nå HP har gitt opp egen hardware.

Nå står mobilprodusentene for tur: De som lager komponenter og setter sammen telefoner for de store leverandørene har eksperimentert på kveldstid og er i ferd med å lage sine egne modeller.



Alt på hodet om ti år

– Her ser vi en helt annen forretningsmodell enn den vi er vant til. Disse folkene spyr ut nye modeller med ukers mellomrom. De er veldig billige, de kjører Android og de har spesifikasjoner vi ikke har sett ennå i vesten. Hva med modeller med teleskoplinse eller superkamera som overgår alt vi kan kjøpe her, sier Walsh.

– De startet med å lage kloner, men nå står de på egne ben. Jeg spår at vi ikke har hørt om selskapet som vil bli den største mobilprodusenten om ti år, utfordrer australieren.

I starten

Selv Apple kan får problemer fremover, tror Walsh. Han peker på at selskapet nylig ble tvunget til å fjerne tv-programmer fra iTunes.

Produsentene ser at de ikke kan selge slike gang på gang, men at de må velge mellom distribusjon over nettet eller via tradisjonelle tv-kanaler.

Walsh tror markedet for hjemmenettverk bare er i starten. Om noen år vil de fleste hjem være koblet til nettskyen, slik at folk har tilgang over alt. Tv-ene vil likne mer på visuell tapet, og telefonenes viktigste rolle vil være å identifisere oss i nettskyen.

– Vi trenger ikke raskere pc-er, men smartere løsninger i nettskyen. Det vi må tenke på er en helt ny type nettverk som kobler sammen informasjon, slik at vi kan utnytte den langt bedre enn i dag. Vi må administrere bruken av strøm, vann, kloakk, trafikk og andre ting mer effektiv, og da er ett skritt å betrakte slike fysiske ting som informasjonssystemer, mener han.



Facebook verre enn Kina

Weben er 20 år og i følge Walsh ved en skillevei.

– I starten var det mye enklere å oppdage nye nettsider. I dag har folk sine vante nettsider de bruker, og bryr seg lite om nye alternativer. Vi er blitt veldig nærsynte. Når vi da hører at mange uttrykker redsel for Kina, så er jeg mer redd for Facebook. Jeg frykter at nettet skal domineres av slike lukkede verdener, der ingen har klagerett, sier Walsh.

Død over papiret

Livet vil med andre ord foregå minst like mye på nettet som i dag. Derfor er det ikke overraskende at australieren spår papirets død. Men han ser heller ikke evig suksess for dagens populære nettbrett.

Selv liker han mye bedre å lese bøker på et lesebrett som Kindle enn en dings med lcd-skjerm.

– Vi er ikke i mål ennå, men veldig billig e-papir med bedre kvalitet enn dagens vil fjerne det meste av papiret vil leser på i dag. Papir i fremtiden vil bli en luksusgjenstand, omtrent som lp-platene er blitt samleobjekter i dag.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.