INDUSTRI

Dette systemet skal samle opp plast fra havet. Nå skal det testes i Nordsjøen

Ocean Cleanup.

Ocean Cleanup's prototype ble presentert denne uken. Nå skal den testes ut over ett år i Nordsjøen, for å se om den tåler belastningen. Målet er at den skal samle inn plast fra det såkalte «The Great Pacific Garbage Patch», et område i Stillehavet hvor det samles opp enorme mengder søppel.
Ocean Cleanup's prototype ble presentert denne uken. Nå skal den testes ut over ett år i Nordsjøen, for å se om den tåler belastningen. Målet er at den skal samle inn plast fra det såkalte «The Great Pacific Garbage Patch», et område i Stillehavet hvor det samles opp enorme mengder søppel. Bilde: Jurg Roessen/Ocean Cleanup
Ina AndersenIna AndersenJournalist
24. juni 2016 - 11:41

Ocean Cleanup er en teknologi som skal fjerne plast fra havet, ved å bruke havets naturlige strømninger til å samle opp søppelet.  

Denne uken ble prototypen presentert og den første testen settes i gang i Nordsjøen, 23 kilometer utenfor kysten av Nederland. 

Det vil da være det første havrensesystemet som testes til sjøs. 

– Dette er en historisk dag på veien mot rene hav, sa den 21 år gamle gründeren fra Nederland, Boyan Slat, under presentasjonen. 

100 meter lang

Prototypen er 100 meter lang og skal bli værende i sjøen i ett år.

En langt større utgave av denne teknologien skal testes i Nordsjøen. Her skal den stå i ett år, mens sensorer registrere alt av bevegelser og laster systemet blir utsatt for.
En langt større utgave av denne teknologien skal testes i Nordsjøen. Her skal den stå i ett år, mens sensorer registrere alt av bevegelser og laster systemet blir utsatt for.

Her vil den utsettes for vær og vind, for å teste hvordan den takler de forholdene den vil møte når den etter hvert settes ut i det som kalles for «The Great Pacific Garbage Patch».

Det er en et område i Stillehavet hvor havstrømmer danner store virvler, som samler opp enorme mengder søppel, i stor grad i form av plast. 

Sensorer vil følge alle bevegelsene til prototypen og de lastene den utsettes for. Dataene som samles inn vil gjøre det mulig for ingeniører å utvikle et system som de er sikre at tåler alle de elementene som det vil utsettes for i Stillehavet. 

På teststedet i Nordsjøen vil forholdene under en liten storm være verre enn de vil være i ekstremvær i Stillehavet, ifølge Ocean Cleanup. 

Kunstig kystlinje

Renseteknologien til Ocean Cleanup tar i bruk en lang flytende barriere, som fungerer som en kunstig kystlinje. Den fanger passivt opp plast og annet søppel, ved å bruke de naturlige strømningene i havet.

I stedet for nett bruker teknologien solide skjermer som fanger opp den flytende plasten, samtidig som fisk og annet liv i sjøen får passere under den, sammen med strømmen. 

Den 21 år gamle nederlenderen Byan Slat er mannen bak teknologien. Ideen startet ved at han dykket i Hellas, og så mer plastposer enn fisk.
Den 21 år gamle nederlenderen Byan Slat er mannen bak teknologien. Ideen startet ved at han dykket i Hellas, og så mer plastposer enn fisk.

Plasten som fanges opp samles i midten av barrieren, som er forankret i havbunnen, og skyves gradvis nedover og sammen. Deretter kan den samles inn av en plattform og skipes til land. 

Ved å resirkulere og selge den resirkulerte plasten håper selskapet å kunne bli økonomisk bærekraftig på egenhånd.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Teknologien fungerer dessuten autonomt, og krever ingen energitilførsel, ettersom den brukes de naturlige strømningene i havet. Den er også skalerbar og vil etter planen være langt større når den en gang før 2020 er ferdigutviklet og -testet.

Pilot i 2017

Å teste holdbarheten på barrierene vil være det viktigste målet med testen i Nordsjøen. Selv om den nok vil samle inn en del plast, er det ikke dette som er hovedpoenget. 

Slat forklarer i en pressemelding at dersom testen er vellykket vil de være i rute til å sette ut det første operasjonelle pilotsystemet sent i 2017. 

En vellykket test er likevel ikke synonymt med at prototypen overlever et helt år i havet. 

– Jeg vil tro det er omkring 30 prosents sjanse for at systemet blir ødelagt. Men det vil uansett være en god test, forklarer han. 

Vil rense havene for plast

Tanken bak Ocean Cleanup er å rense havet for all den plasten som har samlet seg opp her over 70 år. Ifølge selskapet havner det årlig åtte millioner tonn med plast i havet. 

Å fjerne all denne plasten ved hjelp av fartøy og nett vil ta tusenvis av år.

Ocean Cleanup hevder at deres teknologi, i form av en hundre kilometer lang installasjon, i teorien skal kunne fjerne halve Great Pacific Garbage Patch på ti år. 

Ideen bak selskapet startet med at Slat dykket i Hellas, men så mer plastposer enn han så fisk. Slik fattet han interesse for forurensingen, som til slutt ble til en konkret løsning på problemet.

Ettersom teknologien er helt ny, utviklet helt fra bunnen av, er det lite data å bygge på. Ocean Cleanup har likevel kunnet lære av erfaringene til flytende produksjonsenheter (FPSO) fra oljebransjen

Videoen viser hvordan en storskalautgave av systemet til Ocean Cleanup kan bli seende ut, med plasten som samles opp av de flytende barrierene, ved hjelp av havstrømningene.
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.