OLJE OG GASS

Dette selskapet skal overvåke brønnlaster på Ivar Aasen i sanntid

Slipper ekstra utstyr og personell.

Maersk Interceptor skal i gang med sin første brønn. Riggen er verdens største jackup.
Maersk Interceptor skal i gang med sin første brønn. Riggen er verdens største jackup. Bilde: Ina Steen Andersen
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
24. nov. 2014 - 10:33

Det norske oljeselskap ASA har tildelt 4Subsea en kontrakt for monitorering av brønnlaster (Blowout Preventer, foringsrør, etc.) ved boring av en avgrensningsbrønn på Ivar Aasen-feltet. Dette skriver 4Subsea i en melding mandag formiddag.

Brønnen er den første som bores med Maersk Interceptor. Dette er verdens største oppjekkbare borerigg.

Les også: I 1918 mente svenskene at de kunne bli selvforsynt med olje fra skifer

Trenger ikke ekstra personell

– Brønnlaster skal overvåkes i sanntid ved hjelp av autonome sensorer levert av 4Subseas datterselskap Sense Offshore AS i Trondheim. Teknologien gjør det mulig å overvåke laster under boring i sanntid uten å ha behov for kabler fra sjøen og opp til riggen, og uten behov for ekstra personell ombord på riggen, heter det i meldingen.

Leder for brønnintervensjon og boring i 4Subsea, Peter Jenkins, uttaler i meldingen at dette er en viktig anerkjennelse av denne nye løsningen.

– Vår teknologi har fokus på å redusere kostnader ved monitorering ved at man ikke har behov for installasjon av ekstra utstyr eller ekstra personell ombord på boreriggen under operasjon. Samtidig er løsningen unik ved at den gir sanntidsfortolkning av målinger, sier Jenkins.

– På den måten mottar de som leder boreoperasjonen nyttig informasjon og råd underveis i operasjonen, og ikke bare en presentasjon av de målinger som gjøres.

Les også: Derfor vil de lage «garasjer» på havbunnen

Ivar Aasen kan leve i 20 år

4Subsea AS er et teknologiselskap innen undervannsteknologi. Selskapet leverer løsninger knyttet til produksjonsstigerør og brønnsystemer.

I tillegg jobber selskapet med utvikling av ny teknologi innen offshore vindenergi. Selskapet har kontorer i Asker, Bergen og Harstad.  

Ivar Aasen-feltet er lokalisert på Utsirahøyden i Nordsjøen. Feltet er unitisert, og utbyggingen omfatter fem lisenser: PL 001B, 028 B, 242, 338 og 457.

Etter unitiseringen er Det norske operatør med 34,7862 prosent. Med seg har de Statoil med 41,4730 prosent, Bayerngas Norge med 12,3173 prosent, VNG Norge med 3,0230 prosent og OMV Norge med 0,5540 prosent.

Feltet har omkring 210 millioner fat oljeekvivalenter. Dette er inkludedrt Hanz-forekomsten, som ikke er en del av unitiseringen.

Ifølge Det norske kan den økonomiske levetiden for Ivar Aasen bli 20 år, avhengig av oljepris og produksjonsutvikling.

Les også:

Australsk øy kan avgjøre fordelingen av Sverdrup-milliardene

Spaser rundt på oljeinstallasjoner som i et dataspill

Rystad: Barents-oljen er lønnsom på 60 dollar fatet  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.