ROMFART

Det nyeste på rom-catwalken

Stein Jarle Olsen
18. juli 2007 - 10:47

Vanlige romdrakter er kjent for å være relativt enorme i størrelse, og veier vanligvis rundt 140 kg.

Draktene er trykksatt med gass og bruker mange lag med tøy for å holde trykket vedlike. Astronautene som har dem på seg bruker nærmere 80 prosent av energien bare på å bevege seg.

Spandex-drakt

Dette kan det nå bli en slutt på. Forskere ved Massachusetts Institute of Technology i USA har utviklet en langt mer tettsittende drakt som føles mer fleksibel og bevegelsesvennlig for astronautene.

BioSuit, som drakten kalles, bruker tette lag av spandex og nylon for å skape trykk, og likner ikke så rent lite på noe Spiderman kunne hatt på seg.

– Vanlige romdrakter gir ikke den bevegelsesfriheten som astronauter trenger for lavgravitetsoppdrag i rommet. Vi må designe for større mobilitet og økte menneskelige evner, sier Dava Newman, professoren bak BioSuit.

Støtteskjelett

Drakten har et mønster av linjer som ikke utvider seg når astronauten beveger kroppen.

Disse linjene, som kalles "lines of non-extension", fungerer som et slags støtteskjelett, uten å hemme brukerens bevegelsesevne.

Bandasjere

En annen fordel skal være økt sikkerhet i tilfelle det skulle gå små hull i drakten. I dagens romdrakter må astronauten gjerne tilbake til basen så fort som mulig, ettersom trykksenkningen etter hvert blir dødelig.

Med BioSuit skal man rett og slett kunne bandasjere små hull, og på den måten forblir resten av drakten upåvirket.

Den siste prototypen av BioSuit leverer stabilt 20 kilopascal trykk, ikke helt nok til å kunne brukes i rommet, hvor det gjerne kreves 30 kilopascal.

Hybrid

Newman forteller at den ferdige biodrakten sannsynligvis kommer til å være en slags hybrid som bruker noen elementer fra tradisjonelle romdrakter, for eksempel gasstrykk i hjelmen.

Newman og hennes kolleger har allerede jobbet med drakten i 7 år, men tror likevel det kommer til å ta minst 10 år til med finjusteringer før de har utviklet en drakt som kan brukes på romoppdrag.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.