BLOG

Det er fremdeles håp for WebOS

HP er i ferd med å rasere en av verdens beste mobilplattformer, og da er det på tide at noen andre tar over.

2. sep. 2011 - 12:38

Vi var blant dem som falt pladask for WebOS-plattformen da vi testet Palm Pre på tampen av 2009, og skuffelsen var stor da det ble kjent at HP (som har kjøpt opp Palm) har valgt å droppe plattformen i eget hus.  

Men alt håp er likevel ikke ute.

For det første skal det fremdeles være mulig for andre produsenter å lisensiere plattformen. Nå er det nok begrenset hvor attraktivt WebOS - som ikke blir videreutviklet - er for LG & co, men muligheten er ihvertfall der.

Mer interessant er ryktene om at flere aktører ønsker å kjøpe operativsystemet for å videreutvikle det selv.

En av de heteste kandidatene var Samsung, men produsenten har nå gått ut og avkreftet ryktene.

Hvem står igjen?

 

HTC

Med Samsung ute av dansen kan HTC være en av de mest aktuelle WebOS-kjøperne.

Nå skal vi aller først opplyse om at vi faktisk har kontaktet HTC, som selvsagt sa at det foreløpig ikke var noen planer om dette.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Men vi skal likevel spekulere litt (ok, mye), fordi det er såpass mange faktorer som peker mot at et oppkjøp kan bli aktuelt i fremtiden:  

1.Google har kjøpt Motorola

Til tross for at HTC også har Windows Phone 7-telefoner er det liten tvil om at det er Android som har løftet selskapet de siste årene. For litt over to uker siden ble det imidlertid kjent at Google kjøper Motorola, og selv om både HTC, Sony Ericsson og LG offisielt ser på oppkjøpet som positivt tipper vi at de ikke er helt blottet for bekymringer internt. Da er det greit å ha flere bein å stå på.

2. HTC Sense

HTC er også særdeles opptatt av sitt eget Sense-menysystem, og at de ikke får lov til å bruke dette i Windows Phone 7-telefonene sine er en stor bremse for selskapet. På Android-fronten står de fritt til å kjøre på med egne menyer, men hver gang nye Android-versjoner kommer på markedet må produsenten vente på at Google skal bli ferdig med utviklingen før de kan begynne å tilpasse Sense til den oppdaterte versjonen.

Om HTC hadde hatt en egen plattform kunne de gjort akkurat som de ville, og til og med skreddersydd utviklingen av WebOS rundt Sense - ikke omvendt.

3. God vekst og investeringsvilje

I 2010 solgte HTC 25 millioner telefoner og omsatte for drøyt ni milliarder dollar på verdensbasis. I første kvartal i år økte antall solgte telefoner med hele 197 (!) prosent. For å si det på norsk: HTC har motbydelig mye penger.

Vi har allerede begynt å se effekten av selskapets økonomi. I juni ble det kjent at produsenten oppretter et nytt hovedkvarter i Slough utenfor London, og at produsenten nå skal satse vesentlig hardere i Europa.

At de nylig kjørte finslige 300 millioner dollar inn i Beats Electronics er også et svært dristig grep, og understreker at HTC er på offensiven om dagen.

Facebook

En annen kandidat som kan være aktuell for WebOS er ikke en mobilprodusent, men selveste Facebook. 

På samme måte som HTC og Sense hadde det hatt klare fordeler for Facebook å kunne sy et operativsystem rundt sin egen tjeneste fremfor å tilpasse tjenesten til operativsystemet.

Og det hadde vært et strålende svar på Googles lansering av Facebook-konkurrenten Google+.

Nå vet vi ikke hva prisen på WebOS eventuelt blir, men det blir nok en hel del lavere enn de 1,2 milliardene HP gav for hele Palm. Småpenger for Zuckerberg & co, med andre ord.

Kom igjen, noen!

Slik tilstanden er i dag, altså at en av de mest lovende plattformene noensinne står i fare for å dø ut, er det gode nyheter om noen velger å kjøpe den opp - uavhengig av hvem det er.

Selv om det må være lov å si at HTC står høyest på ønskelisten.

Innlegget er skrevet av Marius S. Eltervåg

Kilder: Bloomberg, Businessinsider

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.