OLJE OG GASS

– Dere imponerer meg

Jens Stoltenberg roser Statoil-ansatte for sine kloke hoder i Trondheim i dag.
Jens Stoltenberg roser Statoil-ansatte for sine kloke hoder i Trondheim i dag. Bilde: Maiken Ree
Maiken Ree
15. juni 2011 - 15:30

TRONDHEIM: Statsminister Jens Stoltenberg var invitert av Statoil til selskapets forskningssenter på Rotvoll i Trondheim i dag. Der ønsket Statoil å vise frem sine nyeste teknologigjennombrudd, nemlig lavsalinitetsinjeksjon på Heidrun-feltet.

Resultatene fra Heidrun er rykende ferske, og stammer fra en pilot som Statoil har pågående.

Resultatene fra pågående tester på Heidrun-feltet viser at injeksjon av lavsalint vann, det vil si sjøvann hvor saltet er fjernet, kan øke utvinningen på Heidrun-feltet med opptil 20 prosent.

12 til 18 millioner fat

– Våre tester viser at 12 til 18 millioner fat ekstra olje kommer ut fra reservoaret ved hjelp av injeksjon av lavsalint vann, sier sjefsforsker i Statoil, Lars Høier, til statsministeren.

Stoltenberg ble vist rundt i Statoils laboratorier på kontoret i Trondheim, og Stoltenberg likte det han så.

Jens Stoltenberg skulle bli noe skikkelig, som en forsker.

Verdens beste teknologi

– Dette viser at olje- og gassutvinning er en høykompetanse kunnskapsindustri. Det er bare mulig å utvinne såpass mye som vi gjør på norsk sokkel fordi Statoil har verdens beste teknologi til å få opp hydrokarbonene. Det er ikke en enkel oppgave, men det er mye teknologi som kreves. Det lykkes vi godt med og derfor får vi økt utvinning, sa Stoltenberg til Teknisk Ukeblad etter omvisningen.

Statoil håper på å kunne bruke lavsalint vanninjeksjon på flere felt, og dermed øke utvinningen betraktelig.

Virkelig spennende

– Dette er virkelig spennende. Vi kjører flere tester, og basert på disse skal vi gjøre en evaluering. Har vi full utrulling snakker vi om ti til tolv brønner hvor vi bruker teknologien på Heidrun. Vi har også begynt så smått et prosjekt for å se på resten av feltene på norsk sokkel og bruken av denne teknologien, sier direktør for forskning og utvikling i Statoil, Karl Johnny Hersvik.

Stoltenberg fikk også mulighet til å snakke med de ansatte ved Statoils kontor i Trondheim. Av konserndirektør for Statoil, Helge Lund, ble Stoltenberg introdusert som tidligere forsker. Det falt i god jord.

Helge Lund, til høyre, introduserte statsministeren som den tidligere forskeren.

Ville bli forsker

– Det er svært hyggelig å bli kalt tidligere forsker, for det er en av de tingene jeg liker best å skryte av. Det er sant, men det er en overdrivelse, sa Stoltenberg til en lattermild forsamling.

For statsministeren skulle egentlig ikke bli politiker, men noe ordentlig.

– Jeg skulle bli forsker. Derfor begynte jeg å forske på petroleumsøkonomi i Statistisk Sentralbyrå, sier Stoltenberg.

Hjernen i Statoil

– Det er en stor glede og ære å få møte det som er hjernen i Statoil. Statoil er et imponerende selskap. I kraft av størrelse, i produksjon, i verdiskapning, i antall sysselsatte og børsverdi. I de siste tallene jeg så er dere nesten dobbelt så store som Nordea, som er det nest største selskapet i norden. Det sier noe om hvor store dere er i verdi og verdiskapning, sier Stoltenberg.

Han understreket viktigheten av kunnskap i selskap som Statoil.

Statoil viste også frem 4D-bilder av Skrugard-funnet i Barentshavet. Denne sesjonen ble hemmeligholdt for pressen.

Kunnskap i verdensklasse

– Det å kunne utvinne olje og gass fra norsk sokkel er kunnskap i verdensklasse. Jeg har sett slike seismikkbilder, og jeg har lært meg å si ja. For jeg skjønner veldig lite av de bildene. Det minner meg litt om når jeg var på ultralyd med kona, og jeg kun ble forvirret. Den forståelsen dere har av disse bildene er kunnskap dere innehar. Det skal jeg ikke prøve å blande meg borti. Jeg skal bidra med å skape rammevilkår som dere trenger. Da er areal viktig, og vi har hatt tre store konsesjonsrunder. I tillegg har vi gjenåpnet områder i Barentshavet som har vært stengt, som Eggakanten. I tillegg har vi lempet på vilkårene i Barentshavet som med resten av norsk sokkel. Det er mye som er ugjort i Nordsjøen og Norskehavet, men i Barentshavet har vi enorme muligheter. Derfor har vi lagt fokus her. Jeg mener det er fullt ut miljømessig forsvarlig å senke kravene, sier Stoltenberg.

Han legger også til åpningen av Jan Mayen og den nylig ferdigstilte delelinjeavtalen i Barentshavet.

Viktig for hele samfunnet

– Jeg er imponert over dere, men ønsker å tilrettelegge slik at dere kan gjøre det enda bedre, sier Stoltenberg.

Stoltenberg ble også vist en 4D-animasjon av Skrugard-funnet i Barentshavet, som har skapt stor optimisme i oljeindustrien.

– Det er imponerende og gledelig med Skrugard-funnet. Det er viktig for hele olje- og gassindustrien, og hele samfunnet ellers. Det skaper inntekter som gjør at vi kan betale for eldreomsorg barnehager og pensjoner. Norsk olje- og gassindustri er så stor at den er viktig for hele landet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.