DATATELE

Den mobile revolusjon på Den himmelske freds plass

Trond Heggelund
2. juli 2007 - 07:52
Vis mer

På Den himmelske freds plass er det rolig når Teknisk Ukeblad er på besøk. Men likevel er det en underlig stemning. Vi legger merke til at en del kinesere ofte ser seg over skulderen. Det er ikke fritt for at også vi føler oss overvåket av de mange kameraene som henger i lyktestolpene. Det er dessuten masse uniformert og sivilt politi på plass. Politibiler kjører ustanselig rundt med blålys for å markere sin tilstedeværelse.

En kinesisk jente prøver å sende MMS-bildet til noen venner i samme by, men får det ikke til. Noe av forklaringen kan være sensur dersom hun eksempelvis hadde forsøkt å sende MMS-bildet til utlandet. Men den mest vanlige forklaringen er at kinesiske mobiloperatører sliter med roaming – altså samtrafikk – mellom de ulike mobiloperatørene i landet.

Mobiltrøbbel

Til tross for at Kina er verdens største mobilmarked, opplevde Teknisk Ukeblad at mobilnettene i Beijing sviktet ofte. Dekningen var dessuten variabel, for å si det diplomatisk. Vi gjorde flere tester på hvordan mobilnettene fungerte. Selv om vedkommende vi forsøkte å ringe sto rett ved siden av oss og benyttet samme lokale mobiloperatør, kunne hans mobil ikke finnes i nettet, og dermed ble vi koblet rett over på talepostkassen. Det er ikke alltid at folk får beskjed om talepostbeskjeder mens de er i Kina.

Vi brukte derfor SMS som nødløsning, men selv denne enkle tjenesten var ikke pålitelig. Det kunne gå timevis for en SMS å nå frem til adressaten, og dermed hadde informasjonen ingen verdi for vedkommende.

Disse tekniske mobilproblemene skjer i et land som om et drøyt år skal arrangere De olympiske leker, der knirkfri kommunikasjon er et minstekrav.



Internett skal «renses»

Under Broadband World Forum i Beijing nylig ble det flere ganger sagt at China Telekom og andre kinesiske aktører vil bygge et av verdens beste bredbåndsnett i forbindelse med det kommende OL. Derfor står internasjonale IT-leverandører i kø for å bygge ut mirakelet som er raskest og kanskje også bredest. Dette bredbåndsnettet vil være mest til glede for OL-organisasjonen, deltagere og pressen. Vanlige kinesere vil selvsagt få tilgang til fibernettet etter hvert, men med et barbert og sømmelig innhold som er diktert av kommunistpartiet.

Vestlige og frihetssøkende leverandører som eksempelvis Google, Nortel, Motorola, Nokia Siemens, Microsoft og Cisco har fått kjeft av menneskerettsorganisasjonen Amnesty og IT-organisasjoner for å hjelpe kinesiske myndigheter med å sensurere internett.

Kina er et diktatur og ledes av president Hu Jintao. Han ga nylig en ordre om at internett skulle «renses» slik at informasjonen blir «helseriktig» og «etisk inspirerende». Han ga dessuten mediene en liste med 20 emner som er forbudt å rapportere om. Slik skapes det ikke akkurat åpenhet et år før OL startes.



Torn i øyet

China Telecom har dessuten besluttet å stenge internettjenester som gir folk mulighet for å telefonere gratis over nettet. Blant annet ved å forhindre folk i å logge seg på Skypes servere. Dette rammer muligvis ikke kun Skype, men alle programmer av denne sorten.

IP-telefoni er en torn i øyet på fastnett-operatørene, og dette tar de nå konsekvensen av i Kina. China Telecom er i full gang med å undersøke hvordan de kan forhindre at kinesere flest benytter seg av disse tjenestene. De vil stenge folks internett-tilgang dersom de finner ut at de bruker disse gratistjenestene.

På Den himmelske freds plass møter Teknisk Ukeblad en hyggelig kinesisk gjennomsnittsfamilie med et guttebarn. Mon tro om hans generasjon noen gang får vite hva som egentlig skjedde på denne plassen 4. juni 1989? Det var da soldatene massakrerte studenter og en modig mann med bæreposer stilte seg opp foran en rekke med tanks for å hindre dem i å kjøre videre. Du har sikkert sett det berømte bildet. Men det har ikke den vanlige kineser. Dersom du søker på Google i Kina via internett,får du ikke vite et ord om nedslaktningen av studentene. Heller ikke på mobilt internett.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling


Kraftig forurensing

Det er ikke bare på IT-siden at Kina har kjempeutfordringer før OL i Beijing om et drøyt år. Det bygges som aldri før i Beijing. Etter all byggeaktiviteten har de allerede vunnet asiatisk mesterskap i å ta i bruk flest byggekraner.

Mange av bygningene er vanskelig å se fordi de er innhyllet i smog. Dette klimaproblemet er noe kinesiske myndigheter har lovet skal ordnes opp innen neste sommer. Hvordan de konkret skal løse det, vil de derimot ikke ut med.

Forurensingen i Beijing er kraftig. Det river i nesen og halsen når vi er ute på gaten. Spesielt ille blir det når temperaturen er 38 grader. 23 000 nye taxier og 7000 nye busser skal være operative før OL. Disse vil neppe bruke miljøvennlig biodrivstoff. Trafikken i Beijing er allerede på bristepunktet. Hvordan de skal de få plass til alle de nye kjøretøyene vil ingen kommentere.

Foran Den forbudte by og Den himmelske freds plass går det i sneglefart i bilkøen. Da hjelper det lite å ha en feit SUV-bil som ville fått salige Mao til å tordne mot vestlig imprealisme og rå kjøpekraft.

Mens kineserne fotograferer flaggfiringen på Den himmelske freds plass med sine vestlige mobiltelefoner, driver overivrige gateselgere og pusher «Maos lille røde». Vi legger merke til at ingen av de fastboende kjøper boken. Det forteller sitt.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.