KRAFT

Demonterer Vestas-turbin

Per Erlien Dalløkken, Jannicke Nilsen
29. feb. 2008 - 07:05

Siden slutten av november har til sammen fem vindturbiner fra danske Vestas kollapset i Storbritannia, Danmark og Sverige.

Se video av det siste havariet!

Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk (NTE) eier noen av de få Vestas-turbinene på norsk jord.

Til sammen seks vindmøller ble satt i drift mellom 1992 og 1998. Nå skal den eldste turbinen tas ned.

Dele-mølle

– Denne skal demonteres nå i år etter at vi har hatt flere havarier på den, forteller administrerende direktør Kenneth Brandsås i NTE Energi.

Han understreker at dette er mindre alvorlige hendelser som følge av slitasjeskader over tid. Altså uten samme dramatikk som da to Vestas-turbiner kollapset på tre dager i Danmark i forrige uke:

Løp!

Rotorbladene fløy av, og under det ene havariet måtte to teknikere som skulle reparere bremsesystemet flykte da turbinen løp løpsk.

Les også: To vindmøllehavari på tre dager

– Vi ønsker ikke å bruke mer penger på drift og vedlikehold på denne turbinen, og plukker den fra hverandre slik at den kan brukes som reservedeler for de øvrige fem turbinene og dermed forlenge levetiden på disse, sier Brandsås.

Avventer tiltak

Han sier at NTE ikke har opplevd noe urovekkende med sine Vestas-møller og vil i utgangspunktet ikke ta spesielle forholdsregler.

– I så fall regner jeg med at produsenten vil ta kontakt og eventuelt be oss iverksette tiltak. Før det skjer, ser jeg ingen grunn til at vi skal foreta oss noe ekstraordinært, understreker NTE Energi-sjefen.

Vestas er verdens største produsent av vindturbiner. På hjemmebane, i Danmark som har 5.000 vindturbiner, har det blåst opp til storm hos mange av turbineierne som mener Vestas har for dårlig driftssikkerhet og utfører for dårlig service.

Selvkritikk

Det er faktisk Vestas-ledelsen enig i. I selskapets årsrapport for 2007 vises det til en kundeundersøkelse som får karakteren «meget utilfredsstillende».

– Vi vet at det er to områder hvor det kreves forbedringer raskt: møllenes driftssikkerhet og vår service, skriver konsernledelsen ifølge danske Ingeniøren.

Erfaring

NTE har imidlertid god erfaringer med danskene.

– Det vil jo være slik at vi ikke får like mye innsyn i servicene som vi hadde fått dersom vi gjennomførte dem selv. Men generelt sett er jeg fornøyd med Vestas, sier Kenneth Brandsås.

– Fundamental svakhet

Odd W. Andersen, pensjonert professor i elkraftteknikk og ivrig vindkraftmotstander, mener det er et sidespor å vurdere fabrikant, alder og servicenivå på turbinene.

– Det er bare å se på Siemens-vindmølla som kollapset og drepte en tekniker i USA i fjor og Scanwind-turbinen som havarerte på Hundhammerfjellet i 2006. De var splitter nye. Saken er at alle vindturbiner har en fundamental svakhet, nemlig dårlig sikkerhet mot havari ved rusing. Du kan ikke skru av vinden. Eneste måte er å dreie vingene i nøytralstilling. Når denne mekanismen svikter, er du fortapt. Dette er et uløselig problem, hevder Andersen.

Han sier at vindturbiner aldri kan konstrueres til å motstå ekstremsituasjoner slik vannkraftturbiner og -generatorer er.

I tillegg påpeker han at vindturbiner står for en arealkrevende, miljøfiendtlig og upålitelig kraftproduksjon.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.