KARRIEREARBEIDSLIV

De unge vil ikke gå gradene

UNGE: De vil helst ikke jobbe på "gølvet".
UNGE: De vil helst ikke jobbe på "gølvet". Bilde: colourbox.com
Dag Yngve Dahle
26. jan. 2009 - 10:00

Den såkalte Y-generasjonen, som ble født på 80-tallet, står lavt i kurs hos en del arbeidsgivere og rekrutterere.

Olaf Bergesen, hodejeger i Orion Search International, mener de forventer sjefsjobber med en gang de avslutter studiene.

Krever for mye

– Her er det en klar forskjell mellom dem som ble født på 70-tallet og Y-generasjonen. Sistnevnte får ofte høre på høyskolene at de er framtidige ledere. Dermed framstår de som for utålmodige, sier han.

– De er ikke villige til å begynne på bunnen og gå gradene, noe som av flere årsaker er viktig. De sikter for høyt og krever for mye, sier Bergesen.

Han viser til følgende eksempel:

– I stedet for å tro at de skal bli IT-sjef med en gang, bør de for eksempel begynne på helpdesk og satse på å stige i gradene. De bør heller begynne der enn på bensinstasjon mens de leter etter en bedre jobb, sier Bergesen.

Urealistisk

André Skrivervik, rådgiver ved Universitetet i Tromsøs karrieresenter, gir det samme rådet.

– Mange har nok litt urealistiske forventninger og krav til den første jobben. Det er ikke slik at alle blir rådgivere over natten. Ikke alle blir prosjektledere heller. Det krever gjerne litt erfaring, sier han.

Han mener de unge heller bør tenke langsiktig.

– Jeg tror mange vil ha nytte av å senke kravene til sin første jobb, og heller tenke litt strategisk og langsiktig. De bør spørre seg hvilken type erfaring de trenger å tilegne seg, og se på hvilke virksomheter der det kan åpne seg muligheter, sier Skrivervik.

Ansatte er mer kravstore

Studentpolitikk gir mest CV-uttelling

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.