NETTARKIV

De underjordiske

11. des. 2001 - 15:40

Tor Are Johansen:

Under byens gater. Oslos vann- og avløpshistorie. Oslo kommune. Vann- og avløpsetaten. 264 sider. Kr 298-.

ISBN 82-9960-40-0-1

Få kommuner har lagt ned mye arbeid i å beskrive sin vann- og avløpshistorie. Men vann- og avløpsetaten i Oslo kommune har i år eksistert som egen virksomhet i 125 år. Til dette jubileet har konservatoren ved Norges Tekniske Museum skrevet historien om utviklingen innen denne etaten i hovedstaden.

Boken går tilbake til de første trerørene på 1600-tallet, via legging av de første kloakkrørene midt på 1800-tallet og frem til de moderne renseanleggene for vann og kloakk i 1990-årene. Koleraepidemiene på midten av 1800-tallet virket som en vekker selv om få ante at smitten kunne komme med vannet. Storbrannen i 1858 førte til at et nytt vannverk og ny demning ved Maridalsvannet ble bygget. Da kunne Oslo-borgerne tappe maridalsvann transportert i 305 millimeters støpejernsrør. Også forgreningsrørene var i støpejern.

De første kloakrenseanleggene ble etablert i 1910, sammen med innføring av vannklosett.

Det er stor avstand fra de få vannpostene byens befolkning hadde tilgang til mot slutten av 1600-årene til dagens høyteknologiske rensing og styring av drikkevann og kloakk. Badet er i dag mange hjems statussymbol. De baderommene byens vestkantbeboere installerte rundt 1880 var med vedfyrt varmtvannsbereder og hadde høy standard etter datidens forhold - mens leilighetene på øst lenge bare hadde kaldt vann og utslagsvask på kjøkkenet.

Industrialiseringen forurenset elver og bekker i byen helt fra det 18. århundre. 150 år senere ga man opp tanken om at Akerselva på nytt kunne bli badeelv. Men i 1970-årene kom miljøverngjennombruddet. Selv Oslofjorden ble forurenset. Dette førte til mer bevisst opprensking langs vassdragene. Problemets kjerne var det kommunale avløpsnettet. Først rundt 1920 ble det lagt separatsystemer som skulle ta overflatevannet, en praksis som holdt i 50 år.

I dag ligger det rundt 1550 kilometer vannledningsnett i hovedstadens undergrunn. De eldste vannrørene i bruk er 135 år gamle.

Leif Haaland

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.