BYGG

De kan ha 40 års erfaring, men nå er ikke ingeniørene lenger kvalifisert til jobben sin

– Et uforståelig yrkesforbud for svært mange erfarne ingeniører.

En rekke ingeniører som i dag godkjenner brannsikring, elektro og VVS i større bygg mistet fra 1.1.2016 denne muligheten etter innføringen av nye kvalifikasjonskrav. Det kan føre til at en rekke større byggeprosjekter blir forsinket.
En rekke ingeniører som i dag godkjenner brannsikring, elektro og VVS i større bygg mistet fra 1.1.2016 denne muligheten etter innføringen av nye kvalifikasjonskrav. Det kan føre til at en rekke større byggeprosjekter blir forsinket. Bilde: MariGisvold
5. sep. 2016 - 07:07

1. januar 2016 trådte en ny byggesaksforskrift, med økte krav til ingeniører som skal utføre en rekke arbeider i større bygg, i kraft. 

Forskriften, som ble lagt frem av Kommunal- og moderniseringsdepartementet, gjør at ingeniører som tidligere har gjennomført blant annet brannsikring, installering av slukkeanlegg, VVS og elektro i større bygg, plutselig ikke får lov til å utføre dette arbeidet lenger.

– Dette gir et uforståelig yrkesforbud for svært mange erfarne ingeniører. Resultatet blir utsatte byggprosjekter og økt arbeidsledighet for en allerede hardt presset yrkesgruppe, sier Jan Johnsrud i Nito.

Masterkrav

Tidligere har denne type arbeid kunne gjennomføres av en ingeniør med bachelorgrad.  

Men med de nye kravene kan denne type arbeid kun gjennomføres av de med utdanning på universitetsnivå med 300 studiepoeng.

– På denne måten kan ingeniørerer med 35 og 45 års arbeidserfaring miste jobben sin, da de ikke lenger kan utføre denne typen arbeid, sier Johnsrud.

Og forteller at Nito jobber med å kartlegge hvor mange ingeniører som faktisk vil rammes av de nye kravene. 

– Det kan være snakk om alt fra mellom flere hundre til flere tusen selskaper, sier han. 

Store konsekvenser

Kommunal- og moderniseringsdepartementet viser til et EØS-regelverk som årsaken til de endrede kravene. 

– Endringer i byggereglene skyldes ikke at Norge må tilpasse seg EØS- regelverk. Våre søsterorganisasjoner i Sverige og Danmark har ikke hørt om tilsvarende kompetansekrav, sier Robert Jomisko ved Nitos samfunnspolitisk avdeling.

Han viser til at Nito har fått dette bekreftet av Simonsen Vogt Wiig som har lang erfaring med EU og EØS-regulatoriske spørsmål, og sier konsekvensene av det nye regelverket er store. 

– Flere velrennomerte selskaper og ingeniører vil bli nødt til å legge ned sine virksomheter fordi de ikke lenger kan arbeide innen tiltaksklasse 3. I tillegg vil trolig flere selskaper blir truet med søksmål av kunder fordi de ikke lenger kan utføre arbeidet i tiltaksklasse 3, sier han. 

Og fortsetter:

–  Når foretak legges ned og ingeniører får yrkesforbud risikerer vi å senke hastigheten i både boligutbygging og infrastruktur.

Overgangsperiode

I et brev til Nito skriver Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner at han forstår frustrasjonen i bransjen, og at regjeringen har iverksatt tiltak for å hindre utilsiktede konsekvenser av endringene i regelverket.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Han skriver videre at regjeringen har innført en overgangsordning som innebærer at foretak i en toårsperiode kan få fornyet sin sentrale godkjenning blant annet på bakgrunn av langvarig praksis.

– Det betyr at foretak som søker om fornyelse av godkjenningen, kan vurderes etter de mer lempelige kompetansekravene som ble praktisert før 1. januar 2016, skriver ministeren.

Rammer mange

Nitos president Trond Markussen er ikke imponert over overgangsordningen ministeren viser til.

– Dette berører seriøse aktører med lang fartstid, og det er for oss uforståelig at regjeringen legger ned arbeidsplasser som dette i en tid med rekordhøy ledighet, sier han. 

Overgangsordningen gjelder nemlig ikke for de som søker etter 1. januar 2016. Dermed er det allerede ingeniører som ikke har rett til å utøve yrket sitt-

Tilbakemeldinger fra medlemmene i Nito viser at de nye kravene kan ramme så mange som 1000 foretak i Norge.

BFO Brann har innhentet svar fra 42 FG-selskap med til sammen 1842 ansatte.

Resultatene viser at 71 prosent av bedriftene forteller at de går ned én eller flere tiltaksklasser. 53 prosent av bedriftene oppgir at de må nedbemanne dersom endringen blir gjennomført og 28 prosent må legge ned virksomheten. 

Rammer alle type ingeniører

Ifølge Rådgivende ingeniørers forening (RIF) vil 200 av deres medlemsfirmaer med 11.000 ansatte mer eller mindre bli berørt. Av de 11.000 er halvparten ingeniører, resten er sivilingeniører eller har doktorgrad, sier han.

– Det viktigste for NITO nå er at den nye ordningen ikke blir et yrkesforbud. For det er nettopp det som er konsekvensen i dag for de av våre medlemmer som er rammet. De mister sitt levebrød, selv om de behersker sine oppgaver. Flere av de får ikke en gang være en del av overgangsordningen. Dette er helt urimelige og fører til nedleggelse av arbeidsplasser, sier Markussen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.