KARRIERELONN

De beste frynsegodene

Dag Yngve Dahle
7. feb. 2008 - 14:54

Mange arbeidsgivere møter lønnskrav med å tilby andre goder enn lønn for å holde kostnadene nede.

Skatt avgjør

Men hvilke frynsegoder er mest lønnsomme skattemessig sett?

Ifølge Skattebetalerforeningen er altså utdanning det mest lukrative godet.

Planlagt

– Forutsetningen er at du fra før av har planlagt å ta utdanningen. Har du det, monner det virkelig pengemessig hvis arbeidsgiveren dekker utgiftene til for eksempel en mastergrad i Norge eller i utlandet, sier Gry Nilsen, leder av skattefaglig avdeling i Skattebetalerforeningen.

Arbeidsgiveren kan skattefritt gi deg støtte til inntil 20 måneders fulltidsstudium, noe som tilsvarer to års studier.

Har du bachelorgrad, kan du dermed ta en mastergrad. Er du økonom, kan du bli revisor. Og er du ingeniør, kan du bli sivilingeniør.

Slik rangeres de ulike frynsegodene

Lån av arbeidsgiver

– Utdanning og utvidet pensjonsordning er regnet som de to viktigste godene du kan motta uten å skatte av det. Når det gjelder pensjon er forskjellene store. Du kan ha en Skoda og du kan ha en Mercedes. Men du har svært få muligheter til individuell differensiering av vanlig tjenestepensjon. Pensjon er derfor ikke så aktuelt i lønnsforhandlinger, sier Nilsen.

Lav rente

Hun peker også på skattefrie lån til kjøp av bolig eller bil. Per i dag kan du skattefritt låne penger til en rente på minst 5,25 prosent, som er flere prosentpoeng under gjeldende markedsrente.

Skattefrie smålån har en beløpsgrense på 3/5 av folketrygdens grunnbeløp, altså 40.087 kroner. Skattereglene sier at lånet må tilbakebetales innen 12 måneder.

– Uansett er lån fra arbeidsgiveren gunstig. Du kan låne penger til en svært lav rente, og du kan unngå å være nødt til å ta opp kostbare forbrukslån, sier hun.

Til menn

Hvem mottar så disse frynsegodene? Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at menn får flere goder enn kvinner.

– Det skyldes i hovedsak at flere menn jobber i yrker hvor det er tradisjonelt er utbredt med slike goder. Flere menn enn kvinner har lederstillinger, og ledere har ofte mange frynsegoder, sier Harald Lunde, seniorrådgiver i SSB.

For å sette på det spissen: Ansatte i finansnæringer har flere frynsegoder enn ansatte i helsevesenet.

– Menn og kvinner er å finne i ulike deler av arbeidslivet. Det forklarer også delvis lønnsforskjellene mellom menn og kvinner, sier Lunde.

Slik rangeres de ulike frynsegodene

Lønna øker mest i Norge

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.