DATATELE

Datamaskiner slåss mot malaria

DATA: Prosessorkraft kan finne en kur mot malaria. Her følger en av forskerne GridPP-nettverket på universitetet i Birmingham.
DATA: Prosessorkraft kan finne en kur mot malaria. Her følger en av forskerne GridPP-nettverket på universitetet i Birmingham. Bilde: Particle Physics & Astronomy Research Council
Stein Jarle Olsen
4. juni 2007 - 07:00
Vis mer

Prosjektet, som bærer navnet Wisdom, pågikk fra oktober til slutten av januar i år.

Effektiv filtrering

Metoden analyserer mulige bestanddeler i malariamedisin opp mot målproteiner for sykdomsparasitten.

Wisdom beregner så sannsynligheten for at en substans vil koble seg sammen med proteinet, og bidrar dermed til å filtrere vekk størstedelen av de mulige medisinene.

80 000 i timen

I løpet av de fire månedene rakk forskerne å analysere 80 000 mulige substanser i timen. Totalt ble hele 140 millioner bestanddeler gjennomgått og testet opp mot malaria.

– Wisdom går så mye lenger enn malaria. Metoden som er utviklet kan bli benyttet på alle sykdommer, og dette åpner interessante industrielle perspektiver. Wisdom åpner opp for langt mer systematisk analyse av potensielt interessante molekyler, sier Doman Kim, direktør for Bioindustri- og teknologiinstituttet ved Jeonnam National University i Korea.

5000 molekyler

Universitetet skal stå for videre testing av de 5000 molekylene som Wisdom-prosjektet pekte ut. Særlig var tre molekylgrupper effektive mot den virtuelle malariaparasitten.

Datamaskinene som ble brukt var alle del av det såkalte Egee-prosjektet (Enabling grids for E-science), og totalt ble det lagt ned over to millioner datatimer og 2000 gigabyte med nyttig informasjon. Om en enkelt PC skulle gjort den samme jobben, ville det tatt over 420 år.

Storbritannia bak

Storbritannia sto for størstedelen av datakraften, gjennom det såkalte GridPP-nettet. Dette nettet er finansiert gjennom Storbritannias Partikkelfysikk- og astronomiforskningsråd, og er bygd for å prosessere data fra den enorme partikkelakseleratoren som skal tas i bruk i Genève senere i år.

– Selv om nettet vårt er bygd for å analysere partikkelfysikk, kan vi dele den ledige kapasiteten med andre forskere verden over. I dette tilfellet er vi svært glade for å ha bidratt i kampen mot malaria, sier prosjektleder for GridPP Tony Doyle i en pressemelding.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.