IT

Datafeil «stjal» 900 trønderbarn

SAVNET: Vi ville nok ha hørt om det allerede hvis småbarna virkelig var forsvunnet. Men 900 nyfødte fra Helse Midt-Norge mangler like fullt i offisiell statistikk.
SAVNET: Vi ville nok ha hørt om det allerede hvis småbarna virkelig var forsvunnet. Men 900 nyfødte fra Helse Midt-Norge mangler like fullt i offisiell statistikk. Bilde: colourbox.com
Leif Hamnes
30. sep. 2010 - 12:37

Den manglende innrapporteringen skyldes en datafeil som i hovedsak rammet april og mai 2009, skriver Folkehelseinstituttet i sitt nyhetsbrev.

Medisinsk fødselsregister (MFR) mottok i 2009 meldinger fra 56 fødeinstitusjoner.

Det var når man kryssjekket disse med tilsvarende tall fra Folkeregisteret, at man fant at det fortsatt mangler over 900 fødsler fra Helse Midt-Norge i registeret.

Jobber med saken

Helse Midt-Norge IT arbeider med problemet, og er lovet at saken skal bli prioritert fra leverandøren av systemet som sviktet, ifølge daglig leder Paul Gundersen i Helse Midt-Norge IT.

– Problemet gjelder ikke løpende fødselsmeldinger, men en del gamle som ble liggende i kø for å bli sendt med nytt system. Blant annet skapte det utfordringer at noen fødende var registrert på flere sykehus, og det ble avdekket en softwarefeil som følge av det. Denne jobber leverandøren med å få rettet opp, sier Gundersen til Teknisk Ukeblad.

IT-sjefen presiserer at systemet fungerer som normalt nå, og at det har gjort det siden mai i fjor.

– Brukeren kan også sjekke status elektronisk om dataoverføringen har gått i orden, sier han.

Sensitive opplysninger

Blant opplysningene som samles inn og sendes over til MFR, er navn og fødselsnummer til barnet og foreldrene, opplysninger om mors helse før og under svangerskapet, samt eventuelle komplikasjoner før, under og etter fødselen.

Eksempler på slike opplysninger kan være mors bruk av legemidler, inngrep/tiltak under fødsel, om barnet er levendefødt, eventuelle diagnoser hos barnet eller tegn til medfødte misdannelser.

Frivillig opplyser mange nybakte foreldre dessuten om fars yrke- og røykevaner, samt mors yrke, røyke- og alkoholvaner. Det samme gjelder informasjon om assistert befruktning.

– Dette er ekstremt personsensitive data. Kan vi være sikre på at opplysningene fra disse 900 barnefødslene ikke er blitt fanget opp av uvedkommende på veien?

– Ingenting er kommet på avveie. Meldingene ligger enten hos MFR eller hos oss. Opplysningene ligger fortsatt i vår database, selv om det ikke framstår slik for brukerne av systemet, forsikrer Paul Gundersen.

Rot også i Oslo

Heller ikke på Oslo-sykehusene Ullevål universitetssykehus og Rikshospitalet stemmer registrene fra MFR overens med Folkeregisteret.

Her er imidlertid «problemet» at man har for mange barn, ifølge Folkehelseinstituttet.

«MFR har mottatt flere Ullevål-fødsler enn Folkeregisteret. Så langt vi kan se har det foregått en viss forveksling mellom Rikshospital- og Ullevål-fødsler i 2009. Dette vil bli rettet når vi publiserer endelige tall,» skriver instituttet på sine hjemmesider.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.