OLJE OG GASS

Danskeferje grunnstøtte og sank

Pride of Telemark grunnstøtte og sank ved kai i Hirtshals natt til 11. september 2007. Skipet ble lenset og holdt flytende igjen ved hjelp av pumper.
Pride of Telemark grunnstøtte og sank ved kai i Hirtshals natt til 11. september 2007. Skipet ble lenset og holdt flytende igjen ved hjelp av pumper. Bilde: Kystlink
11. sep. 2007 - 13:14
Vis mer

Det er såpass grunt ved kai at størstedelen av skipet er over vann.

Ulykken inntraff rett over midnatt.

Tatt av vind

Ifølge rederiet Kystlink var mye vind årsak til ulykken. Dermed traff skipet moloen og gikk på grunn.

Ingen av de 150 personene om bord eller mannskapet på 64 ble skadet. Ifølge rederiet er det heller ikke sluppet ut olje. Grunnstøtingen forårsaket heller ingen andre forurensninger av det ytre miljø.

Sank

Skipet fikk hjelp av slepebåt til å gå til havn. Skipet ligger nå til kai, men skal ha sunket like etter at det la til.

Dykkere ble sendt ned for å se på skadeomfanget.



– Jeg kan bekrefte at det er et hull i siden på ferjen, og den tar inn vann, sier rederiets administrerende direktør Jarle Dragsten til TAs nettutgave.

Alle passasjerene måtte forlate ferja, men bilene var tirsdag formiddag fortsatt om bord. Når bilene kan komme i land, avhenger av hvor fort båten kan tømmes for vann.

Pumper

Ferja ble buksert til Color Lines kaianlegg etter grunnstøtingen. Der tok den inn så mye vann at den satte seg på havnebunnen, men tirsdag formiddag klarte Kystlink å holde ferja flytende ved hjelp av en massiv innsats fra pumper.

Pumpene lenser 30.000 liter vann i minuttet ut i havnebassenget. De er stilt til rådighet for rederiet av Beredskabsstyrelsen i Danmark.

Hjørring kommune er på stedet med et undervannskamera for å lokalisere flengen, opplyser kommunens beredskapssjef Knud Børge Møller. En stor treplanke blir senket ned foran hullet for å bremse innstrømmingen av vann.

Kansellert

Dragsten håper ferja kan tømmes for vann i løpet av tirsdagen. Rederiet har kansellert alle avganger inntil videre.

– Dette er veldig trist, men vi er først og fremst glade for at ingen ble skadet, sier Dragsten til TAs nettutgave.

Det var 150 passasjerer, 64 besetningsmedlemmer, 50-60 lastebiler og flere personbiler om bord i ferja, som kom fra Langesund. (©NTB/TU)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.