KRAFT

CO2-tiltak lønner seg

Stein Jarle Olsen
30. apr. 2007 - 12:53

Den nye rapporten får full støtte fra norsk hold.

Konsulentselskapet McKinsey gir fire ganger i året ut tidsskriftet " McKinsey Quarterly". I den siste utgaven har de laget en oversikt over hva ulike klimatiltak vil koste.



Økonomisk gevinst

Mest overraskende er det nok at det finnes mange tiltak som har en økonomisk nettogevinst og samtidig reduserer CO 2-utslippene.



– Det finnes millioner av forbrukere i verden som har stort potensial for å redusere utslippene sine. Vi viser her hvilke enkle tiltak som ikke trenger koste all verden, skriver forskerne Per-Anders Enkvist, Tomas Nauclér og Jerker Rosander i rapporten.



Etterisolering

Mest lommebokvennlig er etterisolering av hus. Det man kan spare i fyringsutgifter tilsvarer over 1200 kroner per tonn CO 2 man ellers ville sluppet ut. Videre på listen følger økt drivstoffeffektivitet i kommersielle transportmidler og strømsparende lyssystemer og airconditioning.



Energieffektivitet og -reduksjon

McKinsey Quarterly har listet opp klimatiltak helt opp til kostnader på 40 euro per tonn CO 2-reduksjon.

– På den nedre del av kurven finner vi hovedsaklig tiltak som øker energieffektiviteten og reduserer behovet for elektrisitet. Lenger opp er tiltak for å øke klimagasseffektiv teknologibruk innenfor kraftproduksjon og industri. Kurven viser også måter å redusere utslippene på ved beskytting, planting og gjenplanting av de tropiske skogene, samt ved at landbruket innfører arbeidsmåter med lavere klimagassutslipp, skriver forskerne.





– Samfunnslønnsomt

Professor og leder for regjeringens lavutslippsutvalg, Jørgen Randers, er begeistret over hva McKinsey Quarterly har påvist.



– Dette viser at det er mulig å få til svært store kutt selv ved lav økonomisk innsats. Det finnes en rekke klimatiltak i verden som er samfunnslønnsomme, og det er gledelig, sier han til TU.no.





Rapporten mener at det kan la seg gjøre å redusere utslippene med 26,7 gigatonn CO 2, altså det som skal være nødvendig for å holde temperaturøkningene innenfor 2 grader celsius globalt, bare ved hjelp av såkalt "billige" (definert som under 40 euro per tonn CO 2) tiltak.



Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.