CO2 fra søppel kan gi økt oljeproduksjon

Denne gjengen reiste mange hundre mil til Klemetsrud for å lære.

Representanter for indonesiske myndigheter får se Aker Solutions CO2-fangstanlegg på Klemetsrudanlegget. På bildet ser vi (f.v.) Hilman Ayende fra direktoratet DG Migas, Aker Solutions CCS-sjef Oscar Graff, Agus Cahyono Adi fra DG Migas,  Johnny Stuen i Energi- og gjenvinningsetaten i Oslo og administrerende direktør for Klemeetsrudanlegget AS, Pål Mikkelsen.
Representanter for indonesiske myndigheter får se Aker Solutions CO2-fangstanlegg på Klemetsrudanlegget. På bildet ser vi (f.v.) Hilman Ayende fra direktoratet DG Migas, Aker Solutions CCS-sjef Oscar Graff, Agus Cahyono Adi fra DG Migas, Johnny Stuen i Energi- og gjenvinningsetaten i Oslo og administrerende direktør for Klemeetsrudanlegget AS, Pål Mikkelsen. Bilde: Øyvind Lie
Øyvind LieØyvind LieJournalist
2. sep. 2016 - 12:28

En delegasjon med representanter fra indonesiske myndigheter var onsdag på besøk hos Klemetsrudanlegget i Oslo for å se og lære hvordan man fanger CO2 fra et avfallsanlegg.

Bakgrunnen for besøket er at oljeproduksjonen i Indonesia de siste årene har falt kraftig, fra 1,5 millioner fat per dag i 2000 til om lag 750.000 fat per dag i fjor.

Modne felt

Dagens produksjon er ikke nok til å dekke forbruket i landet. Myndighetene ser derfor på tiltak for å øke oljeproduksjonen. Studier har vist at dette kan gjøres ved å injisere CO2 i modne felt på land.

På Klemetsrudanlegget tester Aker Solutions nå muligheten for å fange CO2.

Avfallsanlegget, som ligger sør i Oslo og eies av Oslo kommune, har kapasitet til å ta imot 310.000 tonn avfall i året. Avfallet brennes, noe som gir både strøm og fjernvarme.

Det er ifølge Klemetsrudanlegget mulig å fjerne hele 315.000 tonn CO2 per år, altså om lag ett tonn CO2 per tonn avfall.

Agus Cahyono Adi, som leder det indonesiske olje- og gassutviklingsprogrammet i direktoratet DG Migas, var fornøyd med det han så.

– Vi trenger CO2-fangst for å skape et renere miljø, sier han til Teknisk Ukeblad etter omvisningen.

Les også: Her åpner de verdens største hurtigladestasjon - i Norge

Pilotstudie

Adi forteller at indonesiske myndigheter er i gang med en pilotstudie for å se om CO2 kan brukes for å få mer olje ut av feltene. Prosjektet støttes av Den asiatiske utviklingsbanken (ADB) og Verdensbanken.

– Tror dere at dere vil bruke Aker Solutions teknologi i prosjektet?

En indonesisk delegasjon med Agus Cahyono Adi fra direktoratet DG Migas i spissen (foran) får omvisning på Klemetsrudanlegget. Bak ser vi Johnny Stuen i Energi- og gjenvinningsetaten i Oslo og leder for CCS i Aker Solutions, Oscar Graff. <i>Foto: Øyvind Lie</i>
En indonesisk delegasjon med Agus Cahyono Adi fra direktoratet DG Migas i spissen (foran) får omvisning på Klemetsrudanlegget. Bak ser vi Johnny Stuen i Energi- og gjenvinningsetaten i Oslo og leder for CCS i Aker Solutions, Oscar Graff. Foto: Øyvind Lie

– Det er mulig. Vi har ennå ikke kommet så langt i prosjektet at det er avgjort, men Aker Solutions er et alternativ, sier Adi.

Han forteller at dagens utvinningsgrad i feltene er på 30-40 prosent.

– Vi tror det er et stort potensial for å få ut mer.

I første omgang er det ikke CO2 fra avfallsanlegg som vil bli brukt.

– Vi har ennå ikke bygget avfallsanlegg som egner seg. I fremtiden kan det bli aktuelt, sier han.

Les også:  Krever svar fra regjeringen om nordkoreanske tvangsarbeidere

CO2 fra kullkraft

Aller mest nærliggende er det å ta CO2 fra kullkraftverk.

Indonesia planlegger nemlig å øke sin kraftproduksjon med 35.000 MW det neste tiåret. Det tilsvarer produksjonen til 35 atomreaktorer.

Om lag 60 prosent av økningen ventes å komme fra nye kullkraftverk.

– Da vil vi kunne plassere nye kullkraftverk med CO2-fangst rett ved siden av oljefeltet hvor CO2en skal injiseres, sier Adi.

Han vil ikke si hva slags fangstteknologi som blir aktuell, og understreker at dette er ting de vil se på i pilotprosjektet, som skal vare i to til tre år.

– Om injisering av CO2 viser seg å være effektiv og kommersielt, vil myndighetene gå videre og gi insentiver til en videre satsing, forteller han.

Les også: Det norske Veritas har delt ut minst 140 sertifikater til nordkoreanske sveisere

Store utslipp fra sementindustrien

Sementindustrien er også en mulig kilde for CO2. De samlede CO2-utslippene fra denne industrien i Indonesia er 62 millioner tonn per år, altså mer enn Norges samlede utslipp i fjor (54 millioner tonn).

Teknologileder Oscar Graff i Aker Solutions er fornøyd med besøket fra Indonesia. Han forteller at en delegasjon fra Indonesia besøkte selskapets testanlegg da det var i drift ved Norcems sementfabrikk i Brevik i september i fjor.  Nå ønsket delegasjonen å vite mer om erfaringene fra CO2-fangst på Klemetsrudanlegget. Etter omvisningen onsdag møtte de Aker Solutions toppledelse på Fornebu. 

Graff tror at CO2en til økt oljeutvinning i Indonesia først vil komme fra kullkraft og sement, som er viktige industrier for landet.

– De har vel så vidt begynt å se på å bruke avfall til energi, slik som på Klemetsrud. Men et stykke frem i tid vil dette kunne være aktuelt i Indonesia også, sier Graff til Teknisk Ukeblad.

Han forteller at selskapet får flere henvendelser fra avfallsforbrenningsanlegg i Europa, som følger nøye med på planene til Klemetsrudanlegget.

Tord Lien: CO2-rensing må vente til 2022

Forlenget testperioden

– Tror du dere får levere til pilotprosjektet i Indonesia?

– Dette er ting vi nå skal diskutere videre med kundene i Indonesia. Vi har teknologi som er kvalifisert og klar for dette markedet, sier Graff.

I sin presentasjon for delegasjonen fra Indonesia fortalte Aker Solutions at de har forlenget testperioden på Klemetsrud med fem nye måneder til ut november i år, og at testresultatene har vært gode.

Klemetsrudanlegget er ett av tre CO2-fangstprosjekter som norske myndigheter nå vurderer å gi støtte til. De to andre er Yaras ammoniakkfabrikk på Herøya i Porsgrunn og Norcems sementfabrikk i Brevik. Sistnevnte har valgt Aker Solutions teknologi som sin foretrukne, etter å ha testet fire ulike teknologier.

Kleven etter skandalen: – Fullstendig uakseptable forhold

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.