KRAFT

- CO2-fangst vil bety lite

VIKTIG DEL: Erik Solheim (t.v.) sier at teknologiske nyvinninger ikke er hele svaret på miljøkrisen, men sannsynligvis den aller viktigste delen av det. Her i samtale med presidenten i Worldwatch Institute, Chris Flavin.
VIKTIG DEL: Erik Solheim (t.v.) sier at teknologiske nyvinninger ikke er hele svaret på miljøkrisen, men sannsynligvis den aller viktigste delen av det. Her i samtale med presidenten i Worldwatch Institute, Chris Flavin. Bilde: Jannicke Nilsen
Jannicke Nilsen
18. feb. 2008 - 15:23

– Ja, Norge er flinke som satser stort på CO2-fangst og deponering fra Mongstad og Kårstø, mener Chris Flavin, presidenten i prestisjetunge Worldwatch Institute.

Men i den store sammenhengen ser ikke Flavin at CO2-håndtering vil få stor betydning i arbeidet med å redusere verdens klimagassutslipp.

– Marginal rolle

For at verden skal takle de kommende klimaendringene, må hele energisystemet gjennomgå en fullstendig omforming, hvor bærende elementer vil være økt energieffektivisering, mer desentralisering og ikke minst, overgang til fornybare energikilder.

– I beste fall vil CO2-håndtering få en marginal rolle i denne omformingen, og være begrenset i omfang, sier Flavin.

En av årsakene til hans skepsis mot CO2-håndtering, er at teknologien per i dag ikke har kommet langt nok.

I fjor ble det installert 20 000 MW vindkraft verden over, ifølge Global Wind Energy Council, og som Flavin selv sier: - CO2-håndtering bidro ikke med én MW.

– Blir utkonkurrert

Han tror teknologien for CO2-håndtering vil bli utkonkurrert av utviklingen innenfor fornybare energier.

– Det er kanskje mulig, som noen selskaper refererer til, å kutte de globale utslippene med 20-30 prosent med CO2-håndtering. Spørsmålet er om det er lønnsomt. Forskjellen mellom markedet for CO2-håndtering og markedet for fornybare energier, er at sistnevnte har en vekst på 30 prosent i året, mens det første ikke har vekst i det hele tatt. Det er realitetene, sier Flavin.

I dag la Worldwatch Institute fram sin 25. rapport om verdens miljøtilstand. I motsetning til tidligere rapporter, som i stor grad har tatt for seg miljøutfordringene verden står ovenfor, går årets rapport ut på mulighetene.

Klima blir butikk

Rapporten tegner et noe optimistisk bilde av en alvorlig situasjon der utviklingen av ny teknologi står sentralt, med hovedvekt på fornybare energier og energieffektivisering.

Flavin sier at endringene i klima og miljø vil skape sin egen forretningsverden

– USA seiler opp som vindkraftnasjon, og amerikanske presidentkandidater kappes om å besøke flest vindselskaper og solenergiselskaper, mens Kina nær fordoblet sin produksjon av vindkraft i fjor. Dette skjer innenfor en ramme av en verden i endring, og er tilrettelagt av myndighetenes lovendringer i de konkrete landene. Samarbeid mellom myndigheter og bedrifter, er veien videre, sier Flavin.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.